Jablečné řezy jako páj
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g Hery (másla)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 ČL citronové šťávy
- 4 PL mléka
- špetka soli
- Náplň:
- 1/2 kg jablek (váha vcelku)
- ořechy
- rozinky
- 1 vanilkový pudink
- 4 PL krystalu (podle sladkosti jablek
- vanilkový cukr
- vejce na potření
Postup Jablečné řezy jako páj
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, pokrájíme na kousky a dusíme (nerozdusit) s oběma cukry. V závěru přidáme pudink rozmíchaný ve vodě (méně než je v návodu). Směs je ŘÍDKÁ kaše. Povaříme pak jen krátce, bude se ještě péct.
Vypracujeme těsto a rozdělíme cca na poloviny. Vyválíme dvě placky. Jednou vyložíme formu (nevymazáváme) a vytáhneme okraje. Naneseme náplň, posypeme sekanými ořechy (část si necháme na posyp horní části) a rozinkami. Přikryjeme druhou plackou a okraje spojíme,ev. ozdobíme hroty vidličky. Potřeme vejcem a posypeme ořechy.Těsto na povrchu propícháme. Pečeme při 165-170 st. až povrch zrůžoví.
Po vychladnutí můžeme pocukrovat (ale nemusíme). Je to vlastně štrúdlové těsto bez vejce. Jablka někdy nedusím, ale s pudinkem je náplň kompaktnější. Ani potírat vejcem se nemusí. Těsto je velmi křehké.