Jablečné řezy jako páj

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
125 g Hery (másla)
1/2 prášku do pečiva
1 ČL citronové šťávy
4 PL mléka
špetka soli
Náplň:
1/2 kg jablek (váha vcelku)
ořechy
rozinky
1 vanilkový pudink
4 PL krystalu (podle sladkosti jablek
vanilkový cukr
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, pokrájíme na kousky a dusíme (nerozdusit) s oběma cukry. V závěru přidáme pudink rozmíchaný ve vodě (méně než je v návodu). Směs je ŘÍDKÁ kaše. Povaříme pak jen krátce, bude se ještě péct.

  2. Vypracujeme těsto a rozdělíme cca na poloviny. Vyválíme dvě placky. Jednou vyložíme formu (nevymazáváme) a vytáhneme okraje. Naneseme náplň, posypeme sekanými ořechy (část si necháme na posyp horní části) a rozinkami. Přikryjeme druhou plackou a okraje spojíme,ev. ozdobíme hroty vidličky. Potřeme vejcem a posypeme ořechy.Těsto na povrchu propícháme. Pečeme při 165-170 st. až povrch zrůžoví.

  3. Po vychladnutí můžeme pocukrovat (ale nemusíme). Je to vlastně štrúdlové těsto bez vejce. Jablka někdy nedusím, ale s pudinkem je náplň kompaktnější. Ani potírat vejcem se nemusí. Těsto je velmi křehké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!