Indický dal s koprem
Recepty, LuštěninySuroviny
- 3-4 lžíce oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 5 stroužků česneku
- asi 1 cm kus kořene zázvoru nastrouhat
- 10 kari lístků
- 2 střední cibule
- 2 rajčata
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1-2 lžičky garam masala (podle chuti)
- chilli koření nebo zelená chilli paprička podle chuti
- sůl
- velká hrst nasekaného čerstvého kopru
- velký hrnek loupaných a půlených luštěnin
- červená čočka (massor dal)
- fazole mungo (split green gram)
- toor dal (druh hrachu, sežene se v indických obchodech)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup Indický dal s koprem
Postup přípravy receptu
-
Luštěniny propláchneme a na několik hodin namočíme.
Do rozehřátého oleje vhodíme římský kmín a hořčičné semínko, teplotu stáhneme a opékáme asi 1 minutu, až se koření rozvoní. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a restujeme další minutu. Poté přidáme kari lístky a drobně pokrájenou cibuli a restujeme, až cibule získá zlatavou barvu.
Následně přidáme drobně nakrájená rajčata a restujeme dalších 5-10 minut, až se rajčata rozvaří téměř na kaši a pustí barvu do oleje. V této fázi vmícháme kurkumu, přisypeme propláchnuté luštěniny, podlijeme vodou tak, aby sahala nad luštěniny, ochutíme chilli, garam masala a solí a za občasného zamíchání vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu, aby sahala vždy nejméně na úroveň luštěnin.
Když jsou luštěniny měkké, vmícháme kopr, citronovou šťávu a podle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem (ten ale obvykle není bezlepkový).