Indický dal s koprem

Recepty, Luštěniny

Suroviny

3-4 lžíce oleje
2 lžičky římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
5 stroužků česneku
asi 1 cm kus kořene zázvoru nastrouhat
10 kari lístků
2 střední cibule
2 rajčata
1/4 lžičky kurkumy
1-2 lžičky garam masala (podle chuti)
chilli koření nebo zelená chilli paprička podle chuti
sůl
velká hrst nasekaného čerstvého kopru
velký hrnek loupaných a půlených luštěnin
červená čočka (massor dal)
fazole mungo (split green gram)
toor dal (druh hrachu, sežene se v indických obchodech)
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny propláchneme a na několik hodin namočíme.

  2. Do rozehřátého oleje vhodíme římský kmín a hořčičné semínko, teplotu stáhneme a opékáme asi 1 minutu, až se koření rozvoní. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a restujeme další minutu. Poté přidáme kari lístky a drobně pokrájenou cibuli a restujeme, až cibule získá zlatavou barvu.

  3. Následně přidáme drobně nakrájená rajčata a restujeme dalších 5-10 minut, až se rajčata rozvaří téměř na kaši a pustí barvu do oleje. V této fázi vmícháme kurkumu, přisypeme propláchnuté luštěniny, podlijeme vodou tak, aby sahala nad luštěniny, ochutíme chilli, garam masala a solí a za občasného zamíchání vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu, aby sahala vždy nejméně na úroveň luštěnin.

  4. Když jsou luštěniny měkké, vmícháme kopr, citronovou šťávu a podle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem (ten ale obvykle není bezlepkový).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!