Husí játra v zelenině na červeném víně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g husích jater
- 150 g debrecínského špeku(může být i jiná slanina)
- 1 polévkové lžíce tuku
- oleje nebo sádla
- 1 mrkev
- 1 menší celer
- 1 cibule
- 2 větší rajčata
- 200 ml červeného vína
- 1 polévková lžíce rybízové marmelády
- 1 kostka zeleninového bujonu
- zelené bylinky na závěr-kdo nemá rád nemusí dávat
Postup Husí játra v zelenině na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Játra opláchneme, očistíme od případných žlučovodů a blanek a můžeme je rozříznout na polovinu.
Slaninu, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky-asi 0,5cm, cibuli na půlměsíčky, rajčata nařízneme do kříže, spaříme vařící vodou, sloupneme a také nakrájíme nadrobno.
V hrnci na PL tuku 5 minut smažíme slaninu, přidáme mrkev a celer a restujeme dalších 5 minut. Orestovanou směs nahrneme ke straně hrnce, přisypeme cibuli, rajčata-zamícháme, dále přidáme marmeládu, víno, rozdrobíme bujon, vše promícháme a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme 25 minut.
Pak do této směsi přidáme játra a na mírném plameni dusíme ještě 15 minut.
V závěru můžeme přisypat nasekané zelené bylinky a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolila špecle do kterých jsem před zavařením dala nasekané celerové lístky.