Hruškový koláč s ořechy a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
190 g polohrubé mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
40 g cukru krupice
40 g změklého másla
100 ml vlažného mléka
1 vanilkový cukr
špetka soli
Náplň:
3 vejce
50 g cukru krupice
75 g mletých mandlí
75 g mletých vlašských ořechů
500 g oloupaných a jádřinců zbavených hrušek
Drobenka:
50 g hrubé mouky
50 g cukru moučka
50 g chladného másla
skořice

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme všechny suché suroviny, promícháme, přidáme máslo a zpracujeme. Přilijeme mléko a vypracujeme hladké a jemně těsto, které rukama krátce prohněteme.

  2. Z těsta utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme cca 50 minut kynout.

  3. Poté těsto rozválíme na velikost plechu 20 x 30 cm a přendáme na vymazány a vysypaný plech. Kraje vytáhneme asi 2 cm.

  4. Na těsto nalijeme náplň. Tu získáme tak, že vejce a cukr ušleháme do světle pěny, do které lehce vmícháme ořechy a mandle.

  5. Na náplň nasypeme na kousky pokrájené hrušky a necháme asi 10 minut kynout.

  6. Troubu předehřejeme na 180°C, koláč posypeme rovnoměrně drobenkou, vložíme do trouby a 10 minut pečeme.

  7. Poté teplotu snížíme na 160°C a ještě 35 minut dopékáme.

  8. Koláč necháme vychladnout a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!