Janssonovo bramborové pokušení

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

6 větších brambor upečených nebo uvařených ve slupce, oloupaných a pokrájených na plátky
3 lžíce másla
3 větší cibule pokrájené
konzerva sardelových filetů
1,5 hrnku šlehačky (smetany ke šlehání)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Osmažíme cibuli na středním ohni na másle do zlatova.

  2. Mělkou zapékací misku vymažeme máslem a vyrovnáme 1/3 pokrájených brambor do rovnoměrné vrstvy, na ně ½ osmažené cibule, polovinu nadrobno posekaných ančoviček, posolíme a opepříme dle chuti, vyrovnáme vrstvu druhé třetiny brambor, zbylou cibuli, druhou polovinu ančoviček, opět osolíme a opepříme a zakončíme vrstvou z poslední třetiny brambor.

  3. Brambory pokropíme olejem z konzervy po sardelkách, položíme několik kousků másla a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 10 minut.

  4. Brambory přelejeme polovinou šlehačky a pečeme dalších 20 minut. Potom snížíme teplotu trouby na 150°C, brambory přelejeme zbytkem šlehačky a pečeme dle potřeby cca 30 minut. Podáváme s běžnými zeleninovými přílohami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!