Hruškovo-citronový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 1 necelý hrnek cukru krupice, dle sladkosti ovoce
- 4 hrnky hrušek - očištěných, pokrájených na kousky
- 1 citron = šťáva a kůra
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 plnější lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- Drobenka:
- 100 g másla - změklého
- 140 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo skořicový
Postup Hruškovo-citronový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky, pak pokapeme šťávou z jednoho celého citronu. Použít můžeme mimo sezónu i hrušky kompotované.
Ve větší míse ušleháme do pěny vejce s cukrem, přidáme olej, skořici, kakao, mouku s kypřidlem, jemně nastrouhanou kůru z celého citronu (pouze žlutou část) a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájené hrušky i s citronovou šťávou, vše nandáme do připraveného plechu (vymazaného a vysypaného) a těsto rovnoměrně rozetřeme. Posypeme drobenkou užmoulanou ze změklého másla, cukrů a mouky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Do těsta můžeme přidat hrst nasekaných ořechů nebo rozinky. Koláč můžeme upéct i bez drobenky a před podáváním posypat moučkovým cukrem.