Housky nebo bagetky s pórkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
1,5-2 zarovnané lžičky soli
malinko mletého pepře
1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g
1 necelá lžička cukru
280 ml vlažného mléka
50 ml olivového oleje
40-50 g pórku
Na potření povrchu:
1 vejce
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.

  2. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý.

  3. Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout.

  4. Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly.

  5. Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.

  6. Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!