Hovězí saté (satay)
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g libového hovězího masa (roštěná, kýta a pod.)
- Marináda:
- 4 lžičky světlé sójové omáčky
- 4 lžičky rýžového vína
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička soli
- mletý pepř
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky drcených semínek koriandru
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
- 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce drobně nakrájené zelené cibule (jarní cibulky)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- Omáčka:
- 4 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička sezamové pasty (Tahini)
- 1 stroužek rozmačkaného česneku
- 1 nasekaná malá feferonka nebo drcená sušená chilli paprička
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce rybí omáčky
- horká voda a kokosové mléko na zředění
Postup Hovězí saté (satay)
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme a otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme přes vlákno na tenké proužky. Smícháme všechny ingredience na marinádu a maso v ní necháme marinovat aspoň 2 hodiny v chladnu.
V menším kastrůlku rozehřejeme ingredience na omáčku, ředíme horkou vodou na požadovanou hustotu. Nakonec můžeme zakápnout kokosovým mlékem.
Proužky masa navlečeme na špízové jehly nebo namočené špejle a grilujeme rychle z každé strany asi minutu. Podáváme ihned s omáčkou a vařenou rýží.