Hovězí saté (satay)

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g libového hovězího masa (roštěná, kýta a pod.)
Marináda:
4 lžičky světlé sójové omáčky
4 lžičky rýžového vína
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička soli
mletý pepř
1 lžička cukru
1/2 lžičky drcených semínek koriandru
1/2 lžičky drceného římského kmínu
2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžíce drobně nakrájené zelené cibule (jarní cibulky)
2 lžičky kukuřičného škrobu
Omáčka:
4 lžíce arašídového másla
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička sezamové pasty (Tahini)
1 stroužek rozmačkaného česneku
1 nasekaná malá feferonka nebo drcená sušená chilli paprička
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce rybí omáčky
horká voda a kokosové mléko na zředění

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme a otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme přes vlákno na tenké proužky. Smícháme všechny ingredience na marinádu a maso v ní necháme marinovat aspoň 2 hodiny v chladnu.

  2. V menším kastrůlku rozehřejeme ingredience na omáčku, ředíme horkou vodou na požadovanou hustotu. Nakonec můžeme zakápnout kokosovým mlékem.

  3. Proužky masa navlečeme na špízové jehly nebo namočené špejle a grilujeme rychle z každé strany asi minutu. Podáváme ihned s omáčkou a vařenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!