Hovězí roláda s houbovou omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- cca 800-900 g plátu hovězího masa
- sůl
- pepř
- 2 starší rohlíky
- 15 g sušených hub
- 70 ml mléka
- 1 vejce
- 2-3 stroužky česneku
- muškátový oříšek dle chuti
- lístečky tymiánu (rozmarýnu) dle chuti
- cca 100 g anglické (nebo jiné) slaniny
- Dále:
- 80 g uzeného špeku
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 35 g sušených hub
- bylinky dle chuti
Postup Hovězí roláda s houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Z hovězího masa dle vlastního výběru vytvoříme plát (nebo jej rovnou koupíme), vyšší části plátu rozklepeme opatrně přes fólii. Plát osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny. Na slaninu rovnoměrně rozprostřeme nádivku a poté plát pevně zavineme do rolády. Tu po zabalení ještě zpevníme provázkem.
Nádivka: starší rohlíky pokrájíme na malé kostičky, které pokapeme mlékem (nebo vodou z namočených hub) a necháme nasáknout. Pak rohlíky dochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem, solí, pepřem, česnekem a lístečky tymiánu nebo rozmarýnu. Přidáme pokrájené, předem namočené, okapané houby, vejce.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme dosklovata drobně pokrájené cibule, ke kterým dáme ze všech stran osmažit připravenou naplněnou zpevněnou roládu. Kdo chce, může roládu před smažením obalit v hladké mouce. Po osmažení rolády přidáme k cibuli krátce osmažit sušené houby, nasekaný česnek, bylinky dle chuti, pomícháme a přilijeme cca půllitr vývaru.
Roládu dusíme v zakrytém kastrolu na kamnech nebo v zaklopeném pekáči v troubě do změknutí masa, cca 1,5-2 hodiny. Dle potřeby podléváme a otáčíme. Kdo chce, může čas dušení zkrátit v tlakovém hrnci.
Když je maso měkké, roládu vyndáme, necháme vydýchata poté z ní odstraníme provázek. Omáčku dolijeme vývarem do požadovaného množství, zahustíme jí záklechtkou nebo jíškou a necháme krátce provařit. Případně ji ještě dochutíme solí a pepřem.
Roládu pokrájíme ostrým nožem na plátky, podáváme s rýží, knedlíky, bramborem, noky... a s houbovou omáčkou.