Hovězí roláda s cuketou a šalvějí

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g plát hovězího masa na roládu
400 g nahrubo nastrouhané cukety
200 g Debrecínského špeku
120 g nadrobno nakrájené cibule
10 lístků šalvěje
1 lžíce hořčice
2 lžíce oleje
na zahuštění šťávy
1 lžička Solamylu rozmíchaná ve troše studené vody
sůl
mletý pepř
provázek na utažení rolády
voda na podlívání

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhanou cuketu mírně osolíme a necháme 15 minut vypotit(pustit šťávu). Poté ji dáme do jemného cedníku a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny.

  2. Ze špeku nařežeme širší špalíčky do náplně a zbytek špeku nakrájíme na úzké, kratší nudličky.

  3. Maso z obou stran naklepeme, nejlépe přes potravinářskou folii a po obou stranách osolíme a zlehka opepříme.

  4. Plát masa otočíme tou horší stranou nahoru, potřeme hořčicí a rovnoměrně po celé ploše naneseme vymačkanou cuketu.

  5. Dále poklademe širšímu špalíčky špeku a lístky šalvěje.

  6. Plát zavineme do rolády a pevně omotáme provázkem.

  7. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zbytek nakrájeného špeku společně s cibulí a necháme restovat dorůžova.

  8. Vložíme roládu, prudce ze všech stran ji opečeme a poté podlijeme do poloviny masa. Pokud nám zbylo trochu nastrouhané cukety, nasypeme ji na maso, hrnec přikryjeme poklicí a za občasného podlívání dusíme doměkka.

  9. Měkké maso vytáhneme a odstraníme provázek.

  10. Šťávu podle potřeby zahustíme vodou se solamylem, dochutíme solí a pepřem a necháme 2minuty provařit.

  11. Maso naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží, nebo s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!