Hovězí plátky na celeru a smetaně v papiňáku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

700 g hovězího masa (6 středních plátků z mladé kližky)
200 g vyuzeného domácího bůčku
1 pl oleje
1 větší cibule
2 hrnky nastrouhaného celeru
2 centimetr široké plátky celeru
1 kostka hovězího bujónu
1 krabička (250g) trvanlivé 30% smetany ke šlehání
3 pl hořčice
sůl
mletý černý pepř
1 hrnek=250ml

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, naklepeme, nařízneme na okrajích, mírně osolíme a opepříme.

  2. Očištěný celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, dva plátky nakrájíme na stejnoměrné hranolky a odložíme si je stranou na později.

  3. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno, bůček nakrájíme na drobnější kostičky a dáme do hrnce na rozehřátý olej na 5 minut osmahnout. Vložíme plátky připraveného masa, které necháme z obou stran zatáhnout. Poté je zasypeme nastrouhaným celerem, podlijeme 300 ml vody, rozdrobíme kostku bujónu a zaděláme víkem.

  4. Až se hrnec natlakuje a začne syčet, ubereme plamen na nejnižší stupeň a vaříme 20 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, přidáme nakrájené hranolky celeru, znova přiklopíme tlakovou poklicí a ještě 5 minut vaříme. Pak maso pokud je měkké vyjmeme i s trochou celeru, zbytek šťávy ponorným mixérem pomixujeme, přidáme hořčici, smetanu, vložíme nazpět maso, zamícháme a 10 minut za občasného promíchání provaříme. Jako příloha se hodí houskový knedlík i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!