Hovězí plátky na celeru a smetaně v papiňáku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 700 g hovězího masa (6 středních plátků z mladé kližky)
- 200 g vyuzeného domácího bůčku
- 1 pl oleje
- 1 větší cibule
- 2 hrnky nastrouhaného celeru
- 2 centimetr široké plátky celeru
- 1 kostka hovězího bujónu
- 1 krabička (250g) trvanlivé 30% smetany ke šlehání
- 3 pl hořčice
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 hrnek=250ml
Postup Hovězí plátky na celeru a smetaně v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, naklepeme, nařízneme na okrajích, mírně osolíme a opepříme.
Očištěný celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, dva plátky nakrájíme na stejnoměrné hranolky a odložíme si je stranou na později.
Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno, bůček nakrájíme na drobnější kostičky a dáme do hrnce na rozehřátý olej na 5 minut osmahnout. Vložíme plátky připraveného masa, které necháme z obou stran zatáhnout. Poté je zasypeme nastrouhaným celerem, podlijeme 300 ml vody, rozdrobíme kostku bujónu a zaděláme víkem.
Až se hrnec natlakuje a začne syčet, ubereme plamen na nejnižší stupeň a vaříme 20 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, přidáme nakrájené hranolky celeru, znova přiklopíme tlakovou poklicí a ještě 5 minut vaříme. Pak maso pokud je měkké vyjmeme i s trochou celeru, zbytek šťávy ponorným mixérem pomixujeme, přidáme hořčici, smetanu, vložíme nazpět maso, zamícháme a 10 minut za občasného promíchání provaříme. Jako příloha se hodí houskový knedlík i brambory.