Hovězí pečeně s pikantní omáčkou s brandy
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hrudí hovězí (měla jsem s kostmi)
- nebo jiného vhodného kusu na pečeni
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 2 PL rajčatového protlaku
- 200 ml bílého vína
- 250 ml bujónu nebo silného vývaru
- 2-3 menší bobkové listy (dala jsem čerstvé)
- pár snítek tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- pepř
- olej
- Do omáčky pak:
- 1 PL hrubozrnné hořčice
- 2 KL čerstvého křenu nebo smetanového
- 2 PL brandy
- 100 ml sladké smetany
- kousek másla + hladká mouka
Postup Hovězí pečeně s pikantní omáčkou s brandy
Postup přípravy receptu
-
V první řadě nahřejeme troubu na 150 C. Maso osolíme, dostatečně opepříme a v nádobě vhodné do trouby opečeme na oleji ze všech stran dohněda. Vyjmeme, do výpeku vlijeme víno, vývar a vmícháme rajčatový protlak. Vložíme zpět maso, přidáme nakrájenou cibuli na větší kusy, mrkve na kolečka, zmáčknuté stroužky česneku, koření a bylinky. Přiklopíme a vložíme na 4 hodiny do trouby. V polovině pečení můžeme maso obrátit a zkontrolovat.
Po 4 hodinách je maso již krásně měkké. Vyjmeme a přikryjeme, aby neosychalo. Výpek se zeleninou přecedíme do rendlíku, šťávu zahřejeme, přidáme brandy, hořčici, křen a zahustíme kouskem másla rozetřeným s hladkou moukou. Necháme chvilku provařit a nakonec vlijeme smetanu. Provaříme do požadované hustoty. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme třeba s kaší.