Hovězí pečeně s pikantní omáčkou s brandy

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hrudí hovězí (měla jsem s kostmi)
nebo jiného vhodného kusu na pečeni
1 cibule
2 mrkve
3 stroužky česneku
2 PL rajčatového protlaku
200 ml bílého vína
250 ml bujónu nebo silného vývaru
2-3 menší bobkové listy (dala jsem čerstvé)
pár snítek tymiánu
5 kuliček nového koření
sůl
pepř
olej
Do omáčky pak:
1 PL hrubozrnné hořčice
2 KL čerstvého křenu nebo smetanového
2 PL brandy
100 ml sladké smetany
kousek másla + hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. V první řadě nahřejeme troubu na 150 C. Maso osolíme, dostatečně opepříme a v nádobě vhodné do trouby opečeme na oleji ze všech stran dohněda. Vyjmeme, do výpeku vlijeme víno, vývar a vmícháme rajčatový protlak. Vložíme zpět maso, přidáme nakrájenou cibuli na větší kusy, mrkve na kolečka, zmáčknuté stroužky česneku, koření a bylinky. Přiklopíme a vložíme na 4 hodiny do trouby. V polovině pečení můžeme maso obrátit a zkontrolovat.

  2. Po 4 hodinách je maso již krásně měkké. Vyjmeme a přikryjeme, aby neosychalo. Výpek se zeleninou přecedíme do rendlíku, šťávu zahřejeme, přidáme brandy, hořčici, křen a zahustíme kouskem másla rozetřeným s hladkou moukou. Necháme chvilku provařit a nakonec vlijeme smetanu. Provaříme do požadované hustoty. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme třeba s kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!