Hovězí osso buco na víně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

2 silnější plátky osso buco (zadní lýtko s kostí) cca 3 cm každý bylo toho cca 900 g
hrst šalotek
300 ml kvalitního červeného vína
čerstvá šalvěj
tymián
pár plátku schwarzwaldské šunky (není nutné)
200 ml velmi silného vývaru nebo kvalitní gelový bujón popř demi glace
2 PL zavařeniny (šípková)
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso drží vcelku blána, kterou na několika místech přeřežeme, aby se maso nekroutilo.

  2. Osolíme a opepříme.

  3. Po obvodu přilepíme pár lístků šalvěje a mezi malé svalíky nastrkáme tymián.

  4. Po obvodu omotáme šunkou a svážeme provázkem.

  5. Maso opečeme dohněda z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem.

  6. Přendáme je do pekáčku, na stejném oleji orestujeme šalotky, zalijeme vínem a výpečky necháme odmočit.

  7. Zbytky šunky a bylinek poházíme k masu a víno se šalotkami přelijeme do pekáčku.

  8. Přiklopíme, vložíme do rozpálené trouby na 180C a pečeme hodinu, opatrně můžeme obracet.

  9. Po hodině přilijeme k masu vývar a pečeme ještě 1,5 - 2 hodiny doměkka (podle staří skotu:-))

  10. Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby nám neokoralo a do výpeku vmícháme šípkovou zavařeninu. Podle potřeby zahustíme třeba utřeným máslem s hladkou moukou v poměru 1: 1(neudělají se hrudky) a provaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!