Hovězí osso buco na víně
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 2 silnější plátky osso buco (zadní lýtko s kostí) cca 3 cm každý bylo toho cca 900 g
- hrst šalotek
- 300 ml kvalitního červeného vína
- čerstvá šalvěj
- tymián
- pár plátku schwarzwaldské šunky (není nutné)
- 200 ml velmi silného vývaru nebo kvalitní gelový bujón popř demi glace
- 2 PL zavařeniny (šípková)
- sůl
- pepř
- olej
Postup Hovězí osso buco na víně
Postup přípravy receptu
-
Maso drží vcelku blána, kterou na několika místech přeřežeme, aby se maso nekroutilo.
Osolíme a opepříme.
Po obvodu přilepíme pár lístků šalvěje a mezi malé svalíky nastrkáme tymián.
Po obvodu omotáme šunkou a svážeme provázkem.
Maso opečeme dohněda z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem.
Přendáme je do pekáčku, na stejném oleji orestujeme šalotky, zalijeme vínem a výpečky necháme odmočit.
Zbytky šunky a bylinek poházíme k masu a víno se šalotkami přelijeme do pekáčku.
Přiklopíme, vložíme do rozpálené trouby na 180C a pečeme hodinu, opatrně můžeme obracet.
Po hodině přilijeme k masu vývar a pečeme ještě 1,5 - 2 hodiny doměkka (podle staří skotu:-))
Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby nám neokoralo a do výpeku vmícháme šípkovou zavařeninu. Podle potřeby zahustíme třeba utřeným máslem s hladkou moukou v poměru 1: 1(neudělají se hrudky) a provaříme.