Hovězí mleté maso v anglické slanině
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 housky
- 1/4 litru mléka
- 2 vejce
- 50 g špeku
- 1/2 kávové lžičky rozmarýnu
- 1/2 kávové lžičky provensálských bylinek
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 rajče bez slupky
- snítka čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
- 1 bobkový list
- 1 dl červeného vína
- sůl
- pepř
- 24 tenkých plátků anglické slaniny
- špetka pálivé papriky
- 1 lžíce hladké mouky
Postup Hovězí mleté maso v anglické slanině
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky, nakrájené na kostky, prolijeme mlékem a necháme nasáknout. Špek nakrájíme na maličké kostičky, 2 stroužky česneku prolisujeme, 1 cibuli nakrájíme na jemno. Vše dáme k masu, přidáme vejce, rozmarýn, provensálské bylinky, osolíme, opepříme podle chuti a důkladně promícháme v těsto. Je-li moc tuhé, trošku zředíme chladným vývarem - příp. vodou. Necháme chvilku odležet.
Do zapékací misky nebo pekáčku dáme na plátky nakrájenou cibuli, plátky ze 3 stroužků česneku, oloupané rajče, tymián, bobkový list a zalijeme 1 dl červeného vína.
Z masového těsta utvoříme 12 válečků, které balíme každý do dvou vedle sebe položených plátků anglické slaniny a skládáme do pekáčku spojem dolů. Vršek zlehka posypeme pálivou paprikou a dáme do trouby na 180 st. péct - pečeme cca 45 minut.
Hotové vyjmeme, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme lžící hladké mouky, osmahneme, rozředíme vývarem (vodou) do celkového množství cca 1/2 litru a provaříme za častého míchání. Vyjmeme bobkový list a tymián (pokud jsme použili snítku), podle potřeby dochutíme solí, pepřem a podáváme nejlépe s brambory, upravenými různým způsobem podle chuti.