Hovězí kližka se žampióny
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky z mladého býčka
- 1 velká cibule
- 2 kostky hovězího bujónu
- olivový olej, sůl, drcený kmín
- 200 g očištěných žampiónů
- 2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění
- 2-3 balíčky dlouhozrnné rýže
Postup Hovězí kližka se žampióny
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na olivovém oleji. Mezitím osolíme kližku, posypeme pouze drceným kmínem. Jakmile je cibulka zlatá, vložíme kližku a opečeme ze všech stran. Zalijeme vroucí vodou do půlky a přihodíme dvě kostky dobrého hovězího bujónu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen nebo spirálu na minimum, ale tak, aby vše bublalo a dusíme dvě hodinky.
Očistíme žampióny a nasekáme včetně nožiček na kousky. Přihodíme k masu a dusíme dalších 30 minut. Pak maso vyjmeme, rozdělíme na kousky a tzv. žužu odstraníme (kdo ho má rád, tak si ho ponechá, kdo má psa, je to pro něj pochoutka!). Omáčku s cibulí a žampióny rozmixujeme za tepla tyčovým mixérem a ze dvou lžic polohrubé mouky a trošku vody si připravíme zahuštění. Vlijeme do omáčky, přidáme očištěné kousky masa a občas zamícháme. Dusíme posledních 30 minut a mezitím připravíme rýži a kadeřavou petrželku.
Opláchneme sáčky s rýží, necháme okapat. Dáme vařit osolenou vodu dle návodu, pak rýži uvaříme. Nasekáme půl hrsti kadeřavé petrželky a vsypeme do omáčky s masem. Pak jen nasypeme rýži na talíř, přidáme kousky kližky a zalijeme omáčkou.