Hovězí kližka se žampióny

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky z mladého býčka
1 velká cibule
2 kostky hovězího bujónu
olivový olej, sůl, drcený kmín
200 g očištěných žampiónů
2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění
2-3 balíčky dlouhozrnné rýže

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na olivovém oleji. Mezitím osolíme kližku, posypeme pouze drceným kmínem. Jakmile je cibulka zlatá, vložíme kližku a opečeme ze všech stran. Zalijeme vroucí vodou do půlky a přihodíme dvě kostky dobrého hovězího bujónu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen nebo spirálu na minimum, ale tak, aby vše bublalo a dusíme dvě hodinky.

  2. Očistíme žampióny a nasekáme včetně nožiček na kousky. Přihodíme k masu a dusíme dalších 30 minut. Pak maso vyjmeme, rozdělíme na kousky a tzv. žužu odstraníme (kdo ho má rád, tak si ho ponechá, kdo má psa, je to pro něj pochoutka!). Omáčku s cibulí a žampióny rozmixujeme za tepla tyčovým mixérem a ze dvou lžic polohrubé mouky a trošku vody si připravíme zahuštění. Vlijeme do omáčky, přidáme očištěné kousky masa a občas zamícháme. Dusíme posledních 30 minut a mezitím připravíme rýži a kadeřavou petrželku.

  3. Opláchneme sáčky s rýží, necháme okapat. Dáme vařit osolenou vodu dle návodu, pak rýži uvaříme. Nasekáme půl hrsti kadeřavé petrželky a vsypeme do omáčky s masem. Pak jen nasypeme rýži na talíř, přidáme kousky kližky a zalijeme omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!