Hovězí kližka na cuketě a okurkách z pomalého hrnce
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 800 g hovězí kližky vcelku
- 300 g cukety
- 100 ml hovězího vývaru nebo vody
- 3 okurky ze sladkokyselého nálevu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 plátek másla o síle 1 cm
- sůl
- mletý pepř
- vývar na případné naředění šťávy
Postup Hovězí kližka na cuketě a okurkách z pomalého hrnce
Postup přípravy receptu
-
Kližku ponecháme vcelku, opláchneme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl a pepř. Pro lepší držení tvaru můžeme maso utáhnout kuchyňským provázkem nebo dvojitě složenou nití.
Cuketu zbavenou slupky a semínek nakrájíme na kostičky a dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Drobně nakrájenou cibuli a česnek dáme zesklovatět do pánve s rozehřátým olejem. Po dvou minutách přidáme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
Obsah pánve přendáme do pomalého hrnce, pánev vypláchneme vývarem a nalijeme na maso. Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a vaříme 4 hodiny.
Po této době maso vyndáme a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem. Do šťávy přidáme máslo a na jemných slzičkách nastrouhané okurky. Hustotu šťávy si přizpůsobíme podle svých zvyklostí případným dolitím vývaru.
Maso dáme do šťávy a hrnec necháme pracovat ještě 15 minut. Naporcované maso se šťávou podáváme s rýží nebo knedlíkem.