Hovězí guláš Richarda Nováka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 hrst majoránky
- 0,5 hrnku hladké mouky
- 3 lžíce rajského protlaku
- 5 lžic vepřového sádla
- 6 stroužků česneku
- 5 ks cibule
- 1,5 kg hovězí kližky
- 3 lžíce mletá sladké papriky
- 1 špetka mletého chilli
- 1,5 l vývaru z kostí
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce uzené papriky
- podle chuti:
- sůl, mletý černý pepř
Postup Hovězí guláš Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu.
Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví.
Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, zamícháme a dolijeme zbytek vývaru.
Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou, připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny.
Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu.