Housky z jednoho pramene II.

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého uděláme bulku a po 10 minutách odpočinku z každé bulky vyválíme stejně silný pramen, dlouhý asi 45-50 cm.

  3. Uřízneme třetinu délky pramene, zbylý kus ohneme a uříznutý kousek přiložíme do ohybu - viz foto. Upleteme klasický cop ze tří pramenů, konce dobře smáčkneme k sobě a pletýnku uložíme kynout na plech s pečícím papírem.

  4. Vykynuté pletýnky postříkáme vodou nebo potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!