Houska na hamburger
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 30 dkg hladké mouky
- hl. mouka na podsypání
- 170 ml teplé vody
- 20 ml oleje
- 2 dkg čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 vejce (půl vajíčka do těsta a půl vajíčka na potření)
- sezamová semínka na posypání
Postup Houska na hamburger
Postup přípravy receptu
-
Do misky si dám droždí a cukr a dobře promíchám. Přiliji polovinu teplé vody a nechám vzejít.
Do druhé poloviny vody naliji olej a rozkvedlám půl vajíčka.
Do mouky zamíchám sůl, přiliji vzešlé droždí, vodu s olejem a vejce. Těsto pořádně měchačkou propracujeme, je lepivé, ale mouku nepřidávejte. Přidá se až při zpracování housek na vále.
Nechám vykynout na teplém místě.
Po vykynutí rozdělím těsto na 4-5 dílů. Podle toho, jak velké chci housky mít. Zpracuji na vále do tvaru kulaté housky (bulky). Udělám placku a ze stran směrem dovnitř překládám a podsypávám moukou, dokud se těsto lepí. Když je pěkně hladká a propracovaná, otočím ji, dotvaruji do kulatého tvaru.
Dám na plech vyložený papírem, nechám opět kynout.
Před pečením potřu půlkou vajíčka, které rozšlehám se lžičkou vody. Posypu sezamovým semínkem, peču v rozehřáté troubě na 200°C 15 minut.
Po vyjmutí z trouby hned přikryji suchou utěrkou, na ni položím potravinářskou fólii, aby se bulky zapařily. Necháme tak až do zchladnutí, tak zůstanou housky vláčné.