Houska na hamburger

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 dkg hladké mouky
hl. mouka na podsypání
170 ml teplé vody
20 ml oleje
2 dkg čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžičky soli
1 vejce (půl vajíčka do těsta a půl vajíčka na potření)
sezamová semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do misky si dám droždí a cukr a dobře promíchám. Přiliji polovinu teplé vody a nechám vzejít.

  2. Do druhé poloviny vody naliji olej a rozkvedlám půl vajíčka.

  3. Do mouky zamíchám sůl, přiliji vzešlé droždí, vodu s olejem a vejce. Těsto pořádně měchačkou propracujeme, je lepivé, ale mouku nepřidávejte. Přidá se až při zpracování housek na vále.

  4. Nechám vykynout na teplém místě.

  5. Po vykynutí rozdělím těsto na 4-5 dílů. Podle toho, jak velké chci housky mít. Zpracuji na vále do tvaru kulaté housky (bulky). Udělám placku a ze stran směrem dovnitř překládám a podsypávám moukou, dokud se těsto lepí. Když je pěkně hladká a propracovaná, otočím ji, dotvaruji do kulatého tvaru.

  6. Dám na plech vyložený papírem, nechám opět kynout.

  7. Před pečením potřu půlkou vajíčka, které rozšlehám se lžičkou vody. Posypu sezamovým semínkem, peču v rozehřáté troubě na 200°C 15 minut.

  8. Po vyjmutí z trouby hned přikryji suchou utěrkou, na ni položím potravinářskou fólii, aby se bulky zapařily. Necháme tak až do zchladnutí, tak zůstanou housky vláčné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!