Housenka

Recepty, Dorty

Suroviny

Roláda:
6 vajec
220 g krystalového cukru
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
Máslovo-pudingový krém:
1 kostka másla
2 vanilkové pudinky
450 ml mléka
moučkový cukr dle chuti (cca 150 g)
červené potravinářské barvivo
zelené potravinářské barvivo
Další:
piškoty
čokoláda na vaření
lentilky
černý pendrek
jahůdkové bonbóny (maliny)
jahodový džem

Postup přípravy receptu

  1. Roláda: Žloutky třeme s cukrem do pěny, pak přidáme postupně mouku, vanilku a nastrouhanou kůru z citronu, na konec tuhý sníh z bílků.

  2. Podle toho jak chci mít velkou hlavu u housenky, tak jsem zvolila malý plecháček (průměr cca 9 cm), vyložila jsem ho pečícím papírem a malou část těsta do něho vylila a upekla. Po vychladnutí opracuji nožem či nůžkami do tvaru koule a poliji čokoládou na vaření, připevním oči, tykadla z pendreku.

  3. Zbylé těsto rozetřu na plech na pečící papír a peču při 200° cca 5-10 minut. Po upečení jsem po kratší délce odřízla plát o šířce asi 15 cm. Tento pruh slouží jako podložka pod housenku. Zbytek stočím do tvaru rolády a nechám vychladnout.

  4. Připravím si krém. Uvařím klasický puding-mléko s pudingovým práškem. Vychladím hotový puding.

  5. Vyšlehám máslo s cukrem a zašlehávám postupně vždy trochu úplně vychladlého pudingu, je dobré i samotný puding po vychladnutí znovu rozšlehat a pak teprve přidávat do másla.

  6. Se lžičkou vody rozpustím zelené barvivo, stejně tak i červené barvivo. Do 3/4 krému přidám červený roztok, do zbylé 1/4 dám zelený roztok a vše pořádně rozšlehám. Barevný roztok přidávám podle požadované sytosti barvy.

  7. Vychladlou roládu rozvinu, natřu džemem a potřu červeným krémem a znovu zamotám. Roládu umístím na pás potřený zeleným krémem. Roládu potřu na povrchu celou červeným krémem a udělám proužky rozpuštěnou čokoládovou polevou. Přidám hlavu a nožky-půlky piškot namočených v čokoládě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!