Housenka
Recepty, DortySuroviny
- Roláda:
- 6 vajec
- 220 g krystalového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- trochu citronové kůry
- Máslovo-pudingový krém:
- 1 kostka másla
- 2 vanilkové pudinky
- 450 ml mléka
- moučkový cukr dle chuti (cca 150 g)
- červené potravinářské barvivo
- zelené potravinářské barvivo
- Další:
- piškoty
- čokoláda na vaření
- lentilky
- černý pendrek
- jahůdkové bonbóny (maliny)
- jahodový džem
Postup Housenka
Postup přípravy receptu
-
Roláda: Žloutky třeme s cukrem do pěny, pak přidáme postupně mouku, vanilku a nastrouhanou kůru z citronu, na konec tuhý sníh z bílků.
Podle toho jak chci mít velkou hlavu u housenky, tak jsem zvolila malý plecháček (průměr cca 9 cm), vyložila jsem ho pečícím papírem a malou část těsta do něho vylila a upekla. Po vychladnutí opracuji nožem či nůžkami do tvaru koule a poliji čokoládou na vaření, připevním oči, tykadla z pendreku.
Zbylé těsto rozetřu na plech na pečící papír a peču při 200° cca 5-10 minut. Po upečení jsem po kratší délce odřízla plát o šířce asi 15 cm. Tento pruh slouží jako podložka pod housenku. Zbytek stočím do tvaru rolády a nechám vychladnout.
Připravím si krém. Uvařím klasický puding-mléko s pudingovým práškem. Vychladím hotový puding.
Vyšlehám máslo s cukrem a zašlehávám postupně vždy trochu úplně vychladlého pudingu, je dobré i samotný puding po vychladnutí znovu rozšlehat a pak teprve přidávat do másla.
Se lžičkou vody rozpustím zelené barvivo, stejně tak i červené barvivo. Do 3/4 krému přidám červený roztok, do zbylé 1/4 dám zelený roztok a vše pořádně rozšlehám. Barevný roztok přidávám podle požadované sytosti barvy.
Vychladlou roládu rozvinu, natřu džemem a potřu červeným krémem a znovu zamotám. Roládu umístím na pás potřený zeleným krémem. Roládu potřu na povrchu celou červeným krémem a udělám proužky rozpuštěnou čokoládovou polevou. Přidám hlavu a nožky-půlky piškot namočených v čokoládě.