Houbová omáčka s kuřecím a hřiby kováři
Recepty, HoubySuroviny
- 2 kuřecí čtvrtky
- 300 g pravých a hnědých hřibů
- 300 g hřibů kovářů (modráků)
- 1 větší cibule
- 3-4 dl mléka
- 3 dl smetany na vaření (lze použít i rostlinnou Master Gourmet)
- 1 velká PL mouky
- 1 dl oleje a 1 PL másla
- 1/4 KL kmínu
- pepř
- 1 kostka zeleninového bujonu
- sůl, Maggi
Postup Houbová omáčka s kuřecím a hřiby kováři
Postup přípravy receptu
-
Hříbky nakrájíme na menší silnější plátky a zvlášť modráky na tenké (~ 2mm).
Ve větším kastrolu zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli s kmínem. Čtvrtky rozdělíme v koubu, nařízneme podélně, odhalíme trochu kosti, opepříme a vložíme na cibulku. Dobře orestujeme z obou stran, přidáme modráky a také chvíli restujeme (nic nesolíme). Podlijeme vroucí vodou asi do půl stehen, přidáme kostku bujónu a dusíme s doplňováním vody asi 1/2 hodiny do změknutí masa.
Mezi dušením rozpálíme pánev s trochou oleje a orestujeme pár minut hříbky (nesolíme - pustily by zbytečně vodu). Přidáme máslo a po rozpuštění zaprášíme moukou. Ještě chvíli restujeme, přilijeme mléko a asi 10 min. vaříme.
Měkké maso vyjmeme, necháme vystydnout, poté obereme z kostí, kůže zvlášť nasekáme na malé kousíčky a maso natrháme nebo nakrájíme na přiměřené kousky.
Omáčku z hříbků přilijeme do kastrolu s modráky, přidáme maso, kůže, zalijeme smetanou, dochutíme solí popř. Maggim a ještě dobře provaříme.
Podáváme s tím, co má kdo rád (...mám to nejraději s housk. knedlíkem).