Holubce - plněné zelné listy
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 hlávka zelí
- 1 kg mletého masa
- 200 g nevařené rýže
- 1 velký kečup
- 1 velká cibule
- pepř
- sůl
- (směs z masa a rýže si ochuťte kořením nebo česnekem podle své chuti,jak co máte rádi)
Postup Holubce - plněné zelné listy
Postup přípravy receptu
-
Celou hlávku zelí vložíme do hrnce tak, aby byla ponořená v osolené vodě. Vaříme do poloměkka.
Potom vychladlou hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Seřízneme košťály.
Propláchneme ve vodě syrovou rýži, kterou vložíme do mísy.
Pak přidáme maso, sůl, pepř, pokrájenou cibuli a ostatní koření, které uznáme za vhodné, ale nemusí být. Směs propracujeme.
Do každého listu z hlávky dáme 1 lžíci až 2 lžíce směsi, zabalíme do balíčků.
Na dno hrnce vložíme napařovák, na ten pokládáme balíčky s přehybem dolů. Balíčky klademe na sebe.
Na balíčky nalijeme polovinu lahve kečupu a dolijeme vodou. Vaříme pozvolna 1 hodinu.
Balíčky vyjmeme z vody a podáváme s kečupem a kysanou smetanou. 2.možnost Balíčky vyskládáme vedle sebe do pekáčku a zalijeme rajskou omáčkou.
Pečeme v troubě přiklopené asi 1 hodinu.
Potom zjemníme kysanou smetanou. 3.možnost Balíčky vyskládáme do sádlem vymaštěného pekáčku.
Poklademe kysaným zelím, které ochutíme cukrem a solí.
Přidáme angl. slaninu a podlijeme vodou.
Zapékáme přiklopené hodinu a poté dopečeme, aby balíčky měly zlatavou kůrčičku.