Holubce od Lvova
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1,8 kg mletého vepřového (3/4 plec, 1/4 bůček)
- 2 středně velké hlávky bílého zelí (asi 4,5 kg)
- 2,3 kg kysaného zelí
- 0,3 kg rýže
- 3 středně velké cibule
- drcený kmín
- celý kmín
- čerstvě mletý černý (barevný) pepř
- sušené čili vločky a celé papričky
- sůl
- šťáva z kysaného zelí nebo voda ochucená kvasným octem
Postup Holubce od Lvova
Postup přípravy receptu
-
Uvařte rýži v osolené vodě.
Hlávku zelí ponořte do vroucí vody, změklé listy postupně obírejte. Zchlaďte a vyřízněte košťály. Vodu uchovejte. Vnitřek hlávky použijte jinde.
Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno, smíchejte s mletým vepřovým a rýží, přidejte kmín, hojně opepřete a osolte. Drcené čili můžete vynechat.
Ochucené mleté maso zabalte do spařených zelných listů.
Na dno hrnce dejte vrstvu kysaného zelí, poklaďte holubci a vrstvy opakujte. Poslední by měla být vrstva kysaného zelí. Jestliže jste zvolili variantu pikantní, dejte na každou vrstvu holubců 1-2 čili papričky. Zalijte zelnou šťávou nebo vodou, ve které jste spařili hlávku, ochucenou octem (asi 4 lžíce) tak, aby dosahovala do 1/2 hrnce, a duste asi 2 hodiny.