Holubce od Lvova

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,8 kg mletého vepřového (3/4 plec, 1/4 bůček)
2 středně velké hlávky bílého zelí (asi 4,5 kg)
2,3 kg kysaného zelí
0,3 kg rýže
3 středně velké cibule
drcený kmín
celý kmín
čerstvě mletý černý (barevný) pepř
sušené čili vločky a celé papričky
sůl
šťáva z kysaného zelí nebo voda ochucená kvasným octem

Postup přípravy receptu

  1. Uvařte rýži v osolené vodě.

  2. Hlávku zelí ponořte do vroucí vody, změklé listy postupně obírejte. Zchlaďte a vyřízněte košťály. Vodu uchovejte. Vnitřek hlávky použijte jinde.

  3. Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno, smíchejte s mletým vepřovým a rýží, přidejte kmín, hojně opepřete a osolte. Drcené čili můžete vynechat.

  4. Ochucené mleté maso zabalte do spařených zelných listů.

  5. Na dno hrnce dejte vrstvu kysaného zelí, poklaďte holubci a vrstvy opakujte. Poslední by měla být vrstva kysaného zelí. Jestliže jste zvolili variantu pikantní, dejte na každou vrstvu holubců 1-2 čili papričky. Zalijte zelnou šťávou nebo vodou, ve které jste spařili hlávku, ochucenou octem (asi 4 lžíce) tak, aby dosahovala do 1/2 hrnce, a duste asi 2 hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!