Hlíva ústřičná na víně s celerovým pyré

Recepty, Houby

Suroviny

130 g hlívy ústřičné
150 ml červeného suchého vína
1/2 červené cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky javorového sirupu (6ml)
1 lžíce oleje (7ml)
Mletý kmín
Sůl
čerstvě mletý pepř
maso seitan natural (80g)
Celerové pyré:
50 g bílé části pórku
150 g oloupaného celeru
Oříšek másla (10g)
50 ml sójové smetany
Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a orestujte na oleji, dokud se nezačne zabarvovat do hněda a ztratí křehkost.

  2. Hlívu rozkrájenou na větší kousky přidejte do pánve a opékeje dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte špetku mletého kmínu a na jemné plátky nakrájený stroužek česneku. Promíchejte a podlijte 100vml vína. Přidejte lžičku javorového sirupu a za občasného míchání vařte, dokud se nevypaří tekutina.

  3. V případě, že si chcete připravit variantu se seitanem, přidejte jej nakrájený na nudličky. Zalijte zbylým vínem a opět vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Popř. dosolte a opepřete.

  4. Pórek nakrájejte na slabá kolečka, celer na kostky. Na másle opékejte asi 2 minuty pórek, přideje celer a zalijte vroucí vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a nechte vařit doměkka.

  5. Když je zelenina měkká, slijte vývar a nechte jen lehce po dně. Začněte mixovat tyčovým mixérem. Zalijte smetanou a vymixujte do polotuhé konzistence. Můžete přidat ještě trochu vývaru. Dosolte.

  6. Seitan můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Nahradit jej však můžete uvařeným sójovým masem a nebo třeba i tofu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!