Hlíva ústřičná na víně s celerovým pyré
Recepty, HoubySuroviny
- 130 g hlívy ústřičné
- 150 ml červeného suchého vína
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky javorového sirupu (6ml)
- 1 lžíce oleje (7ml)
- Mletý kmín
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- maso seitan natural (80g)
- Celerové pyré:
- 50 g bílé části pórku
- 150 g oloupaného celeru
- Oříšek másla (10g)
- 50 ml sójové smetany
- Sůl
Postup Hlíva ústřičná na víně s celerovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a orestujte na oleji, dokud se nezačne zabarvovat do hněda a ztratí křehkost.
Hlívu rozkrájenou na větší kousky přidejte do pánve a opékeje dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte špetku mletého kmínu a na jemné plátky nakrájený stroužek česneku. Promíchejte a podlijte 100vml vína. Přidejte lžičku javorového sirupu a za občasného míchání vařte, dokud se nevypaří tekutina.
V případě, že si chcete připravit variantu se seitanem, přidejte jej nakrájený na nudličky. Zalijte zbylým vínem a opět vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Popř. dosolte a opepřete.
Pórek nakrájejte na slabá kolečka, celer na kostky. Na másle opékejte asi 2 minuty pórek, přideje celer a zalijte vroucí vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a nechte vařit doměkka.
Když je zelenina měkká, slijte vývar a nechte jen lehce po dně. Začněte mixovat tyčovým mixérem. Zalijte smetanou a vymixujte do polotuhé konzistence. Můžete přidat ještě trochu vývaru. Dosolte.
Seitan můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Nahradit jej však můžete uvařeným sójovým masem a nebo třeba i tofu.