Hlíva (bedly, václavky) se zakysanou smetanou - omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- cca 400 g hlívy ústřičné nebo bedel či václavek
- 500 ml mléka nebo vývaru
- 1 cibule - velká
- máslo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- nové koření mleté nebo celé
- 2 bobkové listy
- 400 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- ocet - dle chuti, není nutný
- cukr krupice dle chuti, není nutný
Postup Hlíva (bedly, václavky) se zakysanou smetanou - omáčka
Postup přípravy receptu
-
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat.
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou předvařenou hlívu, přidáme bobkové listy, nové koření a pepř dle chuti, osolíme a zalijeme mlékem nebo vývarem, necháme cca 15 minut povařit a poté zahustíme plnější lžící hladké mouky, rozmíchané v trošce mléka.
Ještě krátce provaříme, vyndáme bobkové listy a pokud jsme použili celé nové koření, tak i kuličky nového koření. Omáčku odstavíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu, kterou jsme předem nechali zteplat na pokojovou teplotu.
Pokud jsme měli zakysanou smetanu kyselejší chuti, můžeme omáčku maličko přisladit a pokud máme naopak rádi kyselejší omáčku, přidáme pár kapek octa.
Omáčku podáváme s knedlíkem, bramborem, gnocchi, těstovinami nebo rýží.