Hanácké halušky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

750 g brambor
250 g polohrubé mouky
sůl
kousek másla
100 g brynzy
200 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
mléko
120 g olomouckých syrečků
200 g uzené slaniny
2 mladé pórky

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a pečlivě je promícháme s moukou.

  2. Pomocí např. gumové stěrky protlačujeme těsto přes speciální síto (haluškovník), promícháme a povaříme cca minutu. Halušky scedíme ihned, jakmile vyplavou na hladinu a promícháme se lžící másla.

  3. V kastrůlku rozehřejeme máslo, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme smetanou. Povaříme na omáčku - v případě, že bude příliš hustá, ji povolíme trochou mléka.

  4. Přidáme nastrouhanou brynzu, necháme ji rozpustit a promícháme s haluškami.

  5. Do horké směsi přidáme na kostičky nakrájené syrečky a promícháme.

  6. V suché pánvi osmahneme slaninu dozlatova a dokřupava, přidáme kolečka pórku, necháme je zavadnout a promícháme s haluškami v sýrové omáčce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!