Halušky (špecle) se zelím a škvarky

Recepty, Těstoviny

Suroviny

250 ml vody pokojové teploty
250 g hladké mouky
1 lžička oleje slunečnicového
půl lžičky soli
1 brambora středně velká
300 g kysaného zelí
hrst škvarků
menší cibule
1-2 lžičky cukru
2 lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Do misky odměříme vodu, přisypeme za stálého míchání lžící mouku, přidáme malou lžičku oleje a sůl. Promícháváme, až vznikne těstíčko trochu hustší než lívancové (je to rychle metličkou nebo polévkovou lžící). Dáme vařit do většího hrnce vodu a než dosáhne bodu varu, necháme těstíčko odpočinout. Pak do něj vmícháme najemno nastrouhanou očištěnou bramboru. Vodu osolíme a přes špeclovač vytvoříme z těsta přímo do vody halušky (špecle), promícháme a když vyplavou na povrch, necháme povařit cca 1 minutu, scedíme.

  2. Zatím co těsto odpočívá, dáme do pánve nebo kastrolu na 1 lžíci sádla osmažit nasekanou cibuli. Nemícháme stále, jen občas, aby měla čas zezlátnout, pak přidáme párkrát překrojené zelí, podle chuti cukr a podusíme. Když je zelí na skus, přidáme škvarky a promícháme. Uvařené halušky scedíme, přidáme k zelí, dodáme druhou lžící sádla a promícháme vařečkou.

  3. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu, například k uzenému masu. Halušky jsou dobré i s klobásou nebo kostičkami anglické slaniny ale u nás máme nejraději ty se škvarky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!