Halušky (špecle) se zelím a škvarky
Recepty, TěstovinySuroviny
- 250 ml vody pokojové teploty
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička oleje slunečnicového
- půl lžičky soli
- 1 brambora středně velká
- 300 g kysaného zelí
- hrst škvarků
- menší cibule
- 1-2 lžičky cukru
- 2 lžíce sádla
Postup Halušky (špecle) se zelím a škvarky
Postup přípravy receptu
-
Do misky odměříme vodu, přisypeme za stálého míchání lžící mouku, přidáme malou lžičku oleje a sůl. Promícháváme, až vznikne těstíčko trochu hustší než lívancové (je to rychle metličkou nebo polévkovou lžící). Dáme vařit do většího hrnce vodu a než dosáhne bodu varu, necháme těstíčko odpočinout. Pak do něj vmícháme najemno nastrouhanou očištěnou bramboru. Vodu osolíme a přes špeclovač vytvoříme z těsta přímo do vody halušky (špecle), promícháme a když vyplavou na povrch, necháme povařit cca 1 minutu, scedíme.
Zatím co těsto odpočívá, dáme do pánve nebo kastrolu na 1 lžíci sádla osmažit nasekanou cibuli. Nemícháme stále, jen občas, aby měla čas zezlátnout, pak přidáme párkrát překrojené zelí, podle chuti cukr a podusíme. Když je zelí na skus, přidáme škvarky a promícháme. Uvařené halušky scedíme, přidáme k zelí, dodáme druhou lžící sádla a promícháme vařečkou.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu, například k uzenému masu. Halušky jsou dobré i s klobásou nebo kostičkami anglické slaniny ale u nás máme nejraději ty se škvarky.