Horské halušky

Recepty, Ostatní

Suroviny

Těsto:
300 ml hladké mouky (200 g)
200-220 ml studené vody
1 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
Dále potřebujeme:
2 středně velké brambory
50 g Paprikáše nebo klobásy
1 menší cibuli
1 lžíci sádla
1 lžičku sladké papriky
chilli dle chuti (není nutné)
sůl
na posypání nasekanou jarní cibulku

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme mouku se solí a přiléváme po částech vodu, promícháváme nejlépe lžící, až vznikne husté, ale tekuté těsto. Přidáme olej, promícháme a dáme stranou. Do většího hrnce dáme vařit vodu a když začne vřít, přidáme sůl.

  2. Oškrábané, omyté brambory nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka v páře v MWT 800 W / 5 min (nebo v osolené vodě v malém hrnci na plotně). Současně na rozehřátou pánev dáme sádlo a na něm osmažíme drobně nasekanou cibuli. Přidáme na proužky nakrájený Paprikáš nebo klobásu krájenou na kostičky, malou chvilku restujeme, přidáme papriku, promícháme a odstavíme. Vmícháme uvařené brambory.

  3. Do vařící vody přes haluškovač s většími otvory nebo rovnou z prkénka pomocí nože uděláme halušky a promícháme. Když vyplavou na povrch, necháme maximálně 2 minuty povařit a scedíme přes haluškovač nebo vybereme sběračkou k tomu určenou. Halušky lehce promícháme se směsí na pánvi. Podáváme posypané cibulkovou natí, s kyselou okurkou nebo salátem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!