Grilovaní líni

Recepty, Grilování

Suroviny

4 celé líny (očištěné, asi tak 700 gramové)
4 stroužky česneku (nakrájeného na plátky)
1 chilli paprička (nakrájená, zbavená semínek)
špetka hrubé soli
špetka mletého pepře
šťáva ze 2 limetek
trochu pažitky (nakrájené nebo jarní cibulky)
2 šalotky (nakrájené na kolečka)
trochu petrželky (nakrájené)
40 ml olivového oleje
4 snítky čerstvého tymiánu
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 limetka (nakrájená na dílky)

Postup přípravy receptu

  1. Opláchněte ryby zevnitř i zvenčí pod proudem vody a osušte je papírovou utěrkou. Očistěte je a poté do jejich boků udělejte nožem příčné zářezy.

  2. Ryby naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku.

  3. Teď se věnujte marinádě. Do misky dejte česnek, chilli papričku, sůl, i pepř a pak vše oblou stranou lžíce rozmačkejte na pastu.

  4. Přidejte ještě limetkovou šťávu a třete, dokud se sůl nerozpustí.

  5. Vmíchejte pažitku, šalotku, cibuli, petrželku a olej.

  6. Trochu pasty dejte do každé ryby a také ji vetřete do zářezů na bocích.

  7. Do dutiny vložte i snítku čerstvého tymiánu, jeden bobkový list a kuličku nového koření.

  8. Zbylou marinádou potřeme kůži ryb, zakryjeme je fólijí nebo alobalem a na hodinku je uložte do ledni. Během této doby je párkrát obraťte.

  9. Připravte gril na přímé grilování. Rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a naolejujte ho.

  10. Rozmístěte ryby na rošt a poté je opékejte 6 - 10 minut na každé straně, dokud nebudou propečené.

  11. Horké ryby podávejte ozdobené dílky limetky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!