Grilovaní líni
Recepty, GrilováníSuroviny
- 4 celé líny (očištěné, asi tak 700 gramové)
- 4 stroužky česneku (nakrájeného na plátky)
- 1 chilli paprička (nakrájená, zbavená semínek)
- špetka hrubé soli
- špetka mletého pepře
- šťáva ze 2 limetek
- trochu pažitky (nakrájené nebo jarní cibulky)
- 2 šalotky (nakrájené na kolečka)
- trochu petrželky (nakrájené)
- 40 ml olivového oleje
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 limetka (nakrájená na dílky)
Postup Grilovaní líni
Postup přípravy receptu
-
Opláchněte ryby zevnitř i zvenčí pod proudem vody a osušte je papírovou utěrkou. Očistěte je a poté do jejich boků udělejte nožem příčné zářezy.
Ryby naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku.
Teď se věnujte marinádě. Do misky dejte česnek, chilli papričku, sůl, i pepř a pak vše oblou stranou lžíce rozmačkejte na pastu.
Přidejte ještě limetkovou šťávu a třete, dokud se sůl nerozpustí.
Vmíchejte pažitku, šalotku, cibuli, petrželku a olej.
Trochu pasty dejte do každé ryby a také ji vetřete do zářezů na bocích.
Do dutiny vložte i snítku čerstvého tymiánu, jeden bobkový list a kuličku nového koření.
Zbylou marinádou potřeme kůži ryb, zakryjeme je fólijí nebo alobalem a na hodinku je uložte do ledni. Během této doby je párkrát obraťte.
Připravte gril na přímé grilování. Rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a naolejujte ho.
Rozmístěte ryby na rošt a poté je opékejte 6 - 10 minut na každé straně, dokud nebudou propečené.
Horké ryby podávejte ozdobené dílky limetky.