Grilované marinované cukety
Recepty, GrilováníSuroviny
- 1 kg mladých menších cuket
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky tekutého medu
- 5 stroužků česneku - dle velikosti a chuti
- 1 sušená nebo čerstvá chilli paprička - dle chuti
- sůl dle potřeby
Postup Grilované marinované cukety
Postup přípravy receptu
-
V malé misce dohromady prošleháme olej, sójovou omáčku a med. Přidáme ještě prolisovaný česnek, sůl dle potřeby a nadrcenou sušenou chilli papričku a vše smícháme dohromady. Pokud máme čerstvou papričku, tak ji zbavíme semínek a jemně nasekáme.
Cukety omyjeme, osušíme, odkrojíme konce a podélně nakrájíme na řezy o síle zhruba 1,5 - 2 cm. Úplně malinké cukety stačí rozkrojit na poloviny. Řezy potřeme marinádou, uložíme do vhodné nádoby, přikryjeme víkem nebo fólií a necháme několik hodin marinovat. Doporučuji spíš nechat do druhého dne a alespoň jednou cuketové řezy v marinádě přeskládat.
Cukety vyjmeme a grilujeme buď doma na grilovací pánvičce nebo rozložíme na plech a dáme do trouby pod gril. Potíráme zbylou marinádou, které je více, jelikož cuketa uvolnila svou šťávu. Cukety lze s úspěchem grilovat i na venkovním grilu.
Před podáváním se můžou posypat nasekanými bylinkami.