Grilované marinované cukety

Recepty, Grilování

Suroviny

1 kg mladých menších cuket
6 lžic olivového oleje
3 lžíce sójové omáčky
2 lžičky tekutého medu
5 stroužků česneku - dle velikosti a chuti
1 sušená nebo čerstvá chilli paprička - dle chuti
sůl dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce dohromady prošleháme olej, sójovou omáčku a med. Přidáme ještě prolisovaný česnek, sůl dle potřeby a nadrcenou sušenou chilli papričku a vše smícháme dohromady. Pokud máme čerstvou papričku, tak ji zbavíme semínek a jemně nasekáme.

  2. Cukety omyjeme, osušíme, odkrojíme konce a podélně nakrájíme na řezy o síle zhruba 1,5 - 2 cm. Úplně malinké cukety stačí rozkrojit na poloviny. Řezy potřeme marinádou, uložíme do vhodné nádoby, přikryjeme víkem nebo fólií a necháme několik hodin marinovat. Doporučuji spíš nechat do druhého dne a alespoň jednou cuketové řezy v marinádě přeskládat.

  3. Cukety vyjmeme a grilujeme buď doma na grilovací pánvičce nebo rozložíme na plech a dáme do trouby pod gril. Potíráme zbylou marinádou, které je více, jelikož cuketa uvolnila svou šťávu. Cukety lze s úspěchem grilovat i na venkovním grilu.

  4. Před podáváním se můžou posypat nasekanými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!