Grahamky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 g příjemně vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 130 g hladké mouky
- 17 g droždí
- Dále:
- 170 g vody
- 30 g oleje
- 2 rovné lžičky soli
- 360 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 10 g (vrchovatá lžíce) pšeničných otrub
Postup Grahamky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat (nebo je ručně umícháme v misce) a pak, zakryté necháme 45 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin a opět bez předehřevu umícháme v pekárně těsto, které necháme dobře nakynout. Trvá to asi 90 minut, během té doby je těsto dobré jednou nebo dvakrát promísit.
Vykynuté těsto vytáhneme, lehce propracujeme, rozdělíme na díly a umotáme pečivo - bagety, večky nebo i rohlíky, těsto je nelepivé a velice tvárné.
To dáme nakynout na plech s pečicím papírem nebo fólií, pak potřeme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C/15-25 min podle velikosti jednotlivých kusů).