Gözleme (turecké placky)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- hladká mouka
- voda
- sůl
- Na 100 ml mouky je potřeba asi 40 ml (g) vody, sůl podle potřeby, raději méně.
- Náplň může být opravdu různá:
- Sladká:
- mleté ořechy
- cukr
- skořice
- I. slaná:
- strouhaný sýr (balkánského typu)
- nať petržele
- kopru
- II. slaná:
- strouhaný sýr
- kousky loupaných rajčat
- petrželová nať
- III. slaná:
- smažené mleté maso
- strouhaný sýr
- krájené natě (titulní foto)
Postup Gözleme (turecké placky)
Postup přípravy receptu
-
Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.
Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.
Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).
Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.