Gözleme (turecké placky)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

hladká mouka
voda
sůl
Na 100 ml mouky je potřeba asi 40 ml (g) vody, sůl podle potřeby, raději méně.
Náplň může být opravdu různá:
Sladká:
mleté ořechy
cukr
skořice
I. slaná:
strouhaný sýr (balkánského typu)
nať petržele
kopru
II. slaná:
strouhaný sýr
kousky loupaných rajčat
petrželová nať
III. slaná:
smažené mleté maso
strouhaný sýr
krájené natě (titulní foto)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.

  2. Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.

  3. Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).

  4. Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!