Francouzské masové bochánky na cuketové směsi

Recepty, Mleté maso

Suroviny

bochánky:
400-500 g mletého masa
1 sáček koření francouzské brambory
1 vejce
2 stonky zelené cibulky
1-2 lžíce mléka
pepř
sůl
cuketová příloha:
2-3 mladé cukety
1 cibule
50 g prorostlé slaniny vcelku
1/2 paličky česneku
100 ml smetany
50 g sýru typu gouda (v tomto případě Old Armsterodam)
olivový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Směs na francouzské brambory promícháme s jedním vajíčkem a jednou či dvěma lžícemi mléka.

  2. Necháme odstát a znovu promícháme, až se vytvoří kompaktní směs.

  3. Přimícháme zelenou cibulku, kterou jsme nakrájeli na velice tenoučká kolečka.

  4. Vše smícháme s mletým masem, nepatrně dosolíme (směs obsahuje 20% soli, takže stačí již jen špetka) a opepříme.

  5. Necháme odstát asi půl hodiny a poté navlhčenýma rukama tvarujeme placičky (zvednou se), které klademe na vymazaný plech.

  6. Pečeme při 200°C asi 25-30 minut.

  7. Cukety nakrájíme na slabé plátky, které zasolíme a necháme vyplakat asi půl hodiny.

  8. Potom je vložíme do většího síta, propláchneme studenou vodou a dobře osušíme.

  9. Cibuli nakrájíme na velmi tenká půlkolečka, česnek na plátky a slaninu na úzké špalíčky.

  10. Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej a postupně opékáme plátky cuket dozlatova.

  11. Opečené dáváme na sítko s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.

  12. Na výpeku (přebytečný případně slijeme) osmažíme pokrájenou slaninu, přidáme proužky cibule a plátky česneku, opečeme je dozlatova, vrátíme plátky cukety, polijeme smetanou a necháme tekutinu odpařit. Dosolíme a dopepříme podle chuti.

  13. Při servírování klademe masové bochánky na cuketovou směs, zasypeme jemně strouhanou holandskou goudou a jako přílohu volíme jemnou bramborovou kaši nebo dozlatova opečené bílé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!