Francouzské masové bochánky na cuketové směsi
Recepty, Mleté masoSuroviny
- bochánky:
- 400-500 g mletého masa
- 1 sáček koření francouzské brambory
- 1 vejce
- 2 stonky zelené cibulky
- 1-2 lžíce mléka
- pepř
- sůl
- cuketová příloha:
- 2-3 mladé cukety
- 1 cibule
- 50 g prorostlé slaniny vcelku
- 1/2 paličky česneku
- 100 ml smetany
- 50 g sýru typu gouda (v tomto případě Old Armsterodam)
- olivový olej
- sůl
Postup Francouzské masové bochánky na cuketové směsi
Postup přípravy receptu
-
Směs na francouzské brambory promícháme s jedním vajíčkem a jednou či dvěma lžícemi mléka.
Necháme odstát a znovu promícháme, až se vytvoří kompaktní směs.
Přimícháme zelenou cibulku, kterou jsme nakrájeli na velice tenoučká kolečka.
Vše smícháme s mletým masem, nepatrně dosolíme (směs obsahuje 20% soli, takže stačí již jen špetka) a opepříme.
Necháme odstát asi půl hodiny a poté navlhčenýma rukama tvarujeme placičky (zvednou se), které klademe na vymazaný plech.
Pečeme při 200°C asi 25-30 minut.
Cukety nakrájíme na slabé plátky, které zasolíme a necháme vyplakat asi půl hodiny.
Potom je vložíme do většího síta, propláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
Cibuli nakrájíme na velmi tenká půlkolečka, česnek na plátky a slaninu na úzké špalíčky.
Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej a postupně opékáme plátky cuket dozlatova.
Opečené dáváme na sítko s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Na výpeku (přebytečný případně slijeme) osmažíme pokrájenou slaninu, přidáme proužky cibule a plátky česneku, opečeme je dozlatova, vrátíme plátky cukety, polijeme smetanou a necháme tekutinu odpařit. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Při servírování klademe masové bochánky na cuketovou směs, zasypeme jemně strouhanou holandskou goudou a jako přílohu volíme jemnou bramborovou kaši nebo dozlatova opečené bílé pečivo.