Francouzské brambory podle mne
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 15-18 ks středních brambor
- hrst kmínu
- Náplň:
- 60 dkg vařeného uzeného
- (absolutně nejlepší je maso z uzených žebírek)
- sádlo na vymazání pekáče
- olivový olej
- jarní cibulka
- 1/2 střední cukety
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky
- hrst medvědího česneku
- 1 mrkev
- 1/2 pórku
- sůl
- pepř
- koření na grilovanou zeleninu
- malá větvička libečku
- Zálivka:
- 4 dl smetany a mléka (smíchat)
- 3 vejce
Postup Francouzské brambory podle mne
Postup přípravy receptu
-
Odstraníme klíčky z brambor, omyjeme brambory a dáme vařit s velkou hrstí kmínu, aby se odstranilo to nezdravé. Po uvaření necháme zchladnout. Pak brambory oloupeme.
Pór nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a papriku na drobné kostičky, cibulku nadrobno, cuketu nakrojíme podélně křížem a přes a pak nakrájíme čtvrtkolečka. Vše dáme na horký olivový olej a občas zamícháme, aby se všechna zelenina stejnoměrně restovala. Ke konci přidáme tence nakrájený medvědí česnek a koření na grilovanou zeleninu. Po vypnutí přidáme nasekaný libeček, čerstvě mletý pepř.
Uzené drobně nasekáme a přidáme k zelenině. Vše dobře smícháme.
Do sádlem vymazaného pekáče protlačíme přes kráječ na bramborový salát prvních 5 - 6 ks brambor nebo nakrájíme na nudličky a rozmístíme po dně. Posolíme, popepříme a přikryjeme polovinou náplně.
Další vrstva z další části brambor (5 - 6 ks), posolit, opepřit. Přikrýt druhou polovinou náplně a nakonec přijde poslední část brambor (zase 5 - 6 ks). Opět osolit a opepřit.
Dáme do vyhřáté trouby na 200°C. Jakmile začnou brambory zlátnout, zalijeme je zálivkou, pomalu, aby se dostala všude. Zálivku připravíme z mléka a smetany (poměr si rozhodněte sami), vajec, soli a pepře našleháním metličkou. Ještě před zaléváním zamíchejte a nalijte na brambory. Rychle zpátky do trouby a zapéci do zlaté barvy na 240°C.