Filipky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
130 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
17 g droždí
170 g hladké mouky
Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-3 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse jen vymícháme a pak, v zakryté, necháme 45 minut nakynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin a ručně nebo robotem vymísíme hladké těsto, které necháme asi hodinu vykynout.

  3. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

  4. Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout.

  5. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy