Filipky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 130 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 17 g droždí
- 170 g hladké mouky
- Dále:
- 230 g vody
- 3 lžíce oleje
- 2-3 lžičky soli
- 140 g žitné celozrnné mouky
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 80-90 g hladké mouky
Postup Filipky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek v míse jen vymícháme a pak, v zakryté, necháme 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin a ručně nebo robotem vymísíme hladké těsto, které necháme asi hodinu vykynout.
Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout.
Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).