Fíkové peřinky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 160 g vody
- strouhaná citronová kůra
- 60 g cukru
- 60 g změklého másla (nebo i sádla)
- špetka soli
- 1 žloutek (bílek zůstane na potření pečiva před pečením)
- 200 g hladké mouky
- 180-190 g polohrubé mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 100-150 g velkých, měkkých sušených fíků (nakrájených na větší kousky) nebo datlí
Postup Fíkové peřinky
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených přichystaných surovin) a tento kvásek necháme 20 minut kynout.
Pak k němu přidáme zbytek surovin (kromě fíků) a uhněteme těsto. Až zcela ke konci hnětení přidáme i fíky, aby se dobře zapracovaly do těsta. V teple místnosti necháme těsto dobře vykynout – asi 45-60 minut, během té doby ho jednou nebo dvakrát propracujeme. Těsto je méně sladké, dosladí ho přidané sušené ovoce.
Tvarování je velice jednoduché a rychlé: Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, uděláme z něj delší “šišku” a rozkrájíme ji na 10 stejných dílků, které opatrně přeneseme na plech pečícím papírem nebo fólií. Po dokynutí (30-45 minut) peřinky potřeme lehce našlehaným bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C / 14-18 minut).