Fazolkový salát 5x podruhé
Recepty, SalátySuroviny
- 1) Barevný fazolkový salát:
- žluté fazolky
- uvařená hnědá čočka (nebo hotová v plechovce)
- červená cherry rajčátka
- nakládaná okurka
- sůl
- citronová šťáva
- olivový olej
- 2) Salát z fazolek a salátové okurky:
- 200 g fazolek
- 1 menší salátová okurka
- 1 jogurt
- sůl, mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- kopr
- 3) Jednoduchý salát z fazolek:
- 500 g fazolek
- sůl, mletý pepř
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- ocet
- cukr
- kopr nebo cibule
- petrželka
- 4) Salát z fazolek se zálivkou ze zakysané smetany a Nivy:
- 2 díly zelených fazolek a 1 díl žlutých fazolek
- snítka saturejky (je proti nadýmání)
- sůl
- zálivka:
- zakysaná smetana (nebo bílý jogurt)
- strouhaná Niva
- špetka pepře
- půlka červené papriky na drobné kostičky
- 5) Salát z fazolových lusků s francouzským dresinkem:
- fazolové lusky
- sůl
- 1 cibule
- dresink:
- olivový olej
- jablečný ocet
- lžička francouzské ostré hořčice a sůl
- na ozdobu:
- vejce na tvrdo a rajče
Postup Fazolkový salát 5x podruhé
Postup přípravy receptu
-
Barevný fazolkový salát: Smícháme nakrájené okurky, červená rajčata, uvařené žluté fazolky a hnědou čočku - vařenou, případně sterilovanou. Podle potřeby osolíme, dochutíme citrónovou šťávou a okořeníme bílým nebo zeleným mletým pepřem.
Salát z fazolek a salátové okurky: Očištěné a omyté fazolky uvaříme v osolené vodě v poodkrytém hrnci do poloměkka. Odcedíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na jemnější šikmé nudličky. Okurku oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky, promícháme s fazolkami a zalijeme rozkvedlaným jogurtem, ochuceným mletým pepřem a česnekem utřeným se solí. Navrchu posypeme koprem.
Jednoduchý salát z fazolek: Očištěné fazolky nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky a ve vroucí osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Odcedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, přidáme česnek utřený se solí, pepř, cukr a ocet a zakápneme olejem. Dobře promícháme a necháme v chladu proležet. Při podávání sypeme koprem, cibulkou nebo petrželkou.
Salát z fazolek se zálivkou ze zakysané smetany a Nivy: Dva díly zelených a jeden díl žlutých fazolek očistíme, překrájíme a v mírně osolené vodě se snítkou saturejky uvaříme doměkka. Scedíme a necháme prochladnout. Vlažné fazolky polejeme ochucenou zakysankou (nebo ochuceným jogurtem), necháme vychladit a podáváme posázené půlkami cherry rajčátek a posypané oblíbenou bylinkou (petrželka, pažitka, bazalka…)
Salát z fazolových lusků s francouzským dresinkem: Lusky povařené ve slané vodě nakrájíme hodně šikmými řezy, přidáme cibulku, prosolíme a po chvíli propláchneme studenou vodou. Přidáme francouzský dresink na saláty. Smícháme a prošleháme. Zdobíme čtvrtkami vařených vajec a rajčat.