Fazolkový salát 5x podruhé

Recepty, Saláty

Suroviny

1) Barevný fazolkový salát:
žluté fazolky
uvařená hnědá čočka (nebo hotová v plechovce)
červená cherry rajčátka
nakládaná okurka
sůl
citronová šťáva
olivový olej
2) Salát z fazolek a salátové okurky:
200 g fazolek
1 menší salátová okurka
1 jogurt
sůl, mletý pepř
2 stroužky česneku
kopr
3) Jednoduchý salát z fazolek:
500 g fazolek
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
ocet
cukr
kopr nebo cibule
petrželka
4) Salát z fazolek se zálivkou ze zakysané smetany a Nivy:
2 díly zelených fazolek a 1 díl žlutých fazolek
snítka saturejky (je proti nadýmání)
sůl
zálivka:
zakysaná smetana (nebo bílý jogurt)
strouhaná Niva
špetka pepře
půlka červené papriky na drobné kostičky
5) Salát z fazolových lusků s francouzským dresinkem:
fazolové lusky
sůl
1 cibule
dresink:
olivový olej
jablečný ocet
lžička francouzské ostré hořčice a sůl
na ozdobu:
vejce na tvrdo a rajče

Postup přípravy receptu

  1. Barevný fazolkový salát: Smícháme nakrájené okurky, červená rajčata, uvařené žluté fazolky a hnědou čočku - vařenou, případně sterilovanou. Podle potřeby osolíme, dochutíme citrónovou šťávou a okořeníme bílým nebo zeleným mletým pepřem.

  2. Salát z fazolek a salátové okurky: Očištěné a omyté fazolky uvaříme v osolené vodě v poodkrytém hrnci do poloměkka. Odcedíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na jemnější šikmé nudličky. Okurku oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky, promícháme s fazolkami a zalijeme rozkvedlaným jogurtem, ochuceným mletým pepřem a česnekem utřeným se solí. Navrchu posypeme koprem.

  3. Jednoduchý salát z fazolek: Očištěné fazolky nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky a ve vroucí osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Odcedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, přidáme česnek utřený se solí, pepř, cukr a ocet a zakápneme olejem. Dobře promícháme a necháme v chladu proležet. Při podávání sypeme koprem, cibulkou nebo petrželkou.

  4. Salát z fazolek se zálivkou ze zakysané smetany a Nivy: Dva díly zelených a jeden díl žlutých fazolek očistíme, překrájíme a v mírně osolené vodě se snítkou saturejky uvaříme doměkka. Scedíme a necháme prochladnout. Vlažné fazolky polejeme ochucenou zakysankou (nebo ochuceným jogurtem), necháme vychladit a podáváme posázené půlkami cherry rajčátek a posypané oblíbenou bylinkou (petrželka, pažitka, bazalka…)

  5. Salát z fazolových lusků s francouzským dresinkem: Lusky povařené ve slané vodě nakrájíme hodně šikmými řezy, přidáme cibulku, prosolíme a po chvíli propláchneme studenou vodou. Přidáme francouzský dresink na saláty. Smícháme a prošleháme. Zdobíme čtvrtkami vařených vajec a rajčat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!