Fašiangové šišky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 700 g polohrubé mouky
- 35 g čerstvého droždí (alebo 1 sacok suseneho)
- 5 PL práškoveho cukru
- 300 ml mléka
- 1 vajičko
- 3 žloutky
- 1 KL soli (mensia)
- 70 g roztopeneho masla
- 1 vanilkovy cukr
- 50 ml rumu
- mozno pridat nastruhanu pomarancovu koru
Postup Fašiangové šišky
Postup přípravy receptu
-
Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme, (nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou (prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut.
Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit.
Do misy prosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor, sol a premiesame. Zvysne mlieko zohrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru (ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.
Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky. Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.
V panvici (na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu (strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho. Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.
Posypeme praskovym cukrom a podavame. Dobru chut!