Dýňová polévka s mrkví

Recepty, Polévky

Suroviny

1 kg dýně hokkaido
cca 1 l vody
2 cibule
1 větší mrkev
1-2 stroužky česneku
175 ml zakysané smetany
1/3 lžičky muškátového oříšku
cca 2 cm zázvoru
1-2 lžičky kari koření
trochu mletého pepře
trochu čerstvé (cca 1 cm) nebo sušené kurkumy (a nebo mix obojího)
čerstvá bazalka
čerstvá pažitka
1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného) + 1 lžíce olivového oleje
Podravka Natur anebo jen sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme rozpustit máslo a olivový olej. Oloupeme cibuli, nakrájíme na drobno a restujeme ji (až začne zlátnout).

  2. Mezitím připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, omyjeme a i s kůrou (tu neloupeme) nakrájíme na menší kousky. Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni. Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni.

  3. Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme. Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou: - dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou) - chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat. Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy. Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 min.

  4. Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s na drobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!