Dušené zelí jako hlavní chod

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g bílého zelí na nudličky
1 velká cibule
sádlo nebo olej
100 g anglické slaniny nebo paprikové klobásy
2-3 stroužky česneku
drcený kmín dle chuti
60 g rajského protlaku
cca 1 lžíce cukru krupice, dle kyselosti protlaku
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájenou cibuli osmaženou dosklovata na trošce tuku nasypeme pokrájenou slaninu nebo klobásu (klidně pikantní maďarskou) a dosmažíme lehce dozlatova. Přisypeme nasekaný česnek a kmín a vše necháme krátce rozvonět. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme, osladíme, promícháme a za občasného promíchání necháme mírně povadnout. Pak vmícháme rajčatový protlak, zaklopíme a na mírném ohni podusíme pod poklicí do měkka (lehce na skus).

  2. Zelí jsem nepodléval, měl jsem ho přímo z pole, velmi šťavnaté, takže jsem nepotřeboval vodu ani vývar na podlití. Ale pokud by bylo třeba, podléváme jen po lžících, aby neplavalo, protože zahušťovat ho již nebudeme. Pouze ho nakonec můžeme ještě dosolit nebo opepřit dle chuti.

  3. Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem, bramborovými noky nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!