Dušené hovězí se zasmaženým zelím a šťouchanými brambory

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg brambor
600 g hovězí maso (nejlépe roštěná)
0,6 kg kysané zelí
150 g sádlo (nenahrazovat olejem!)
250 g cibule
hořčice plnotučná
2 lžíce hladká mouka
sůl
pepř
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Rozhodl jsem se poprvé udělat domácí kysané zelí. A při hledání receptů jsem narazil na poptávku receptů z něj. Rozhodl jsem se tedy uvést jeden velmi tradiční z Ostravska. Jde o poměrně zdravé jídlo, ale také vydatné pro těžce pracující, jak už to u nás bývá.:)

  2. Začneme masem, neboť jeho příprava je nejdelší. Z roštěnky nakrájíme plátky a důkladně zubatou paličkou rozklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme vrstvou hořčice. Na pánvi nebo v hrnci na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a poloříme plátky masa. Orestujeme z obou stran, podlijeme vodou a pod pokličkou pomalu dusíme podle kvality masa (klidně i tři hodiny). Nezapomeňte občas podlét. Ke konci podle potřeby necháme přebytečnou šťávu odpařit, ale mělo by vám zbýt dost na vydatné polití zelí. Nezahušťujeme.

  3. Brambory prostě oloupané a na čtvrtky rozkrájené uvaříme v osolené vodě s kmínem.

  4. Zelí zbavíme přebytečné šťávy, ale neoplachujeme. Podle chuti možno přidat kmín, osladit či přikyselit. Dobré zelí ale dochucování nepotřebuje. Z mouky a sádla uděláme světlou jíšku. Do horké jíšky přilijeme vodu (neopařte se:) a pod poklíčkou rozvaříme na bešamel střední hustoty. Do bešamelu přidáme brambor nastrouhaný jako na bramborák a zavaříme. Zelí orestujeme a přimícháme bešamel.

  5. Na šťouchané brambory naklademe vrstvu zelí, dušeného masa a polijeme šťávou z pod masa. Když se podaří, máte vynikající nedělní oběd, po kterém ovšem žádné sportovní aktivity neplánujte. Doporučený nápoj netřeba snad uvádět. Pokud nebude napoprvé dokonalý, experimentujte s množstvím soli, druhy zelí, hustotou a množstvím bešamelu. Snad se i u vás stane tradičním jídlem, které ponese staré dědictví do budoucnosti. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!