Dort pro zahrádkáře
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 240 g čokolády
- 240 g másla (lze i Hera)
- 320 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 12 vajec
- 6 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- 375 g másla (1 a půl kostky)
- 200 ml mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce práškového cappuccina
- 4 lžíce rozpustné kávy (třeba Nescafé)
- 50 g stoprocentního tuku
- 1/2 lžičky mleté sypké nevařené kávy
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce likéru Baileys (nebo kávového likéru)
Postup Dort pro zahrádkáře
Postup přípravy receptu
-
Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 175 °C asi 45 minut.
Krém
Do studeného mléka nasypeme cappuccino, instantní kávu i mletou zrnkovou kávu. Dále přidáme mouku. Abych zabránila hrudkování mouky v mléku, ve studeném mléce mouku rozšlehám elektrickou metličkou - šlehačem.
Z této směsi uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které hned po odstavení ze sporáku vmícháme 50 g stoprocentního tuku a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu po částech zašleháváme kávovou kaši.
Do takto připraveného krému malým pramínkem lijeme likér a stále šleháme až je krém opravdu hedvábný. Je to chuťově výborný krém, který se díky kávě hodí spíš do dortů pro dospělé. Lze ho použít i pod marcipánový potah.
Na oplocení jsou použity klasické cukrářské trubičky.
Zelenina je vymodelovaná z tvarovací hmoty a dort je potažen potahovou hmotou dle vlastního výběru a dobarvenou potravinářskou barvou. Hlína je udělána z hoblinek čokolády.