Dort pro zahrádkáře

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
240 g čokolády
240 g másla (lze i Hera)
320 g cukru
300 g polohrubé mouky
12 vajec
6 lžíce mléka
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Krém:
375 g másla (1 a půl kostky)
200 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce práškového cappuccina
4 lžíce rozpustné kávy (třeba Nescafé)
50 g stoprocentního tuku
1/2 lžičky mleté sypké nevařené kávy
180 g moučkového cukru
3 lžíce likéru Baileys (nebo kávového likéru)

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 175 °C asi 45 minut.

  2. Krém

  3. Do studeného mléka nasypeme cappuccino, instantní kávu i mletou zrnkovou kávu. Dále přidáme mouku. Abych zabránila hrudkování mouky v mléku, ve studeném mléce mouku rozšlehám elektrickou metličkou - šlehačem.

  4. Z této směsi uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které hned po odstavení ze sporáku vmícháme 50 g stoprocentního tuku a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu po částech zašleháváme kávovou kaši.

  5. Do takto připraveného krému malým pramínkem lijeme likér a stále šleháme až je krém opravdu hedvábný. Je to chuťově výborný krém, který se díky kávě hodí spíš do dortů pro dospělé. Lze ho použít i pod marcipánový potah.

  6. Na oplocení jsou použity klasické cukrářské trubičky.

  7. Zelenina je vymodelovaná z tvarovací hmoty a dort je potažen potahovou hmotou dle vlastního výběru a dobarvenou potravinářskou barvou. Hlína je udělána z hoblinek čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!