Dort krtek a pastelka pro Filípka.
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 260 g cukru krupice
- 15 lžic vlažné vody
- 15 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- 270 g polohrubé mouky
- 30 g kakaa
- krém
- 350 ml smetany
- 300 g bílé čokolády
- 60 g másla
- náplň
- 30 ml koňaku
- 300 g rybízové marmelády
- 500 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)
- marcipán
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barvivo
Postup Dort krtek a pastelka pro Filípka.
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, kávu, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut.
Ingredience na krém společně povaříme za stálého míchání dohladka a necháme vychladit. Studenou směs pak vyšleháme na jemný nadýchaný krém. Korpus prokrojíme na třikrát, pokapeme koňakem, pomažeme marmeládou, poklademe ovocem a zatřeme krémem. Takto opakujeme u každé vrstvy. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.
Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.
Mezi 2 mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.