Dort krtek a pastelka pro Filípka.

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
260 g cukru krupice
15 lžic vlažné vody
15 lžic oleje
1 prášek do pečiva
270 g polohrubé mouky
30 g kakaa
krém
350 ml smetany
300 g bílé čokolády
60 g másla
náplň
30 ml koňaku
300 g rybízové marmelády
500 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)
marcipán
500 g moučkového cukru
250 g sušeného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, kávu, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut.

  2. Ingredience na krém společně povaříme za stálého míchání dohladka a necháme vychladit. Studenou směs pak vyšleháme na jemný nadýchaný krém. Korpus prokrojíme na třikrát, pokapeme koňakem, pomažeme marmeládou, poklademe ovocem a zatřeme krémem. Takto opakujeme u každé vrstvy. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.

  3. Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.

  4. Mezi 2 mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!