Dort klaviatura, hoboj a fialky

Recepty, Dorty

Suroviny

5 vajec
150 g cukru písek
5 lžic oleje
30 g kakaa
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 máslo
5 lžic polohrubé mouky
250 ml mléka či vody
5 lžic nutely
pikantní marmeláda
čerstvé ovoce
potahovací hmota
potravinářská barviva

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme do tuha a všleháme cukr. Šleháme, dokud netvoří sníh pevné špičky. Poté zašleháme žloutky a olej, ručně vmícháme kakao, mouku a PDP. Pečeme ve formě (klasika 25 cm či menší vyšší 20 cm - použita v tomto případě) 40-50 min. v troubě předehřáté na 150 °C.

  2. Vychladlý korpus otočíme dnem vzhůru - získáme tak krásně rovnou plochu, 1-2x prořízneme, lehce potřeme marmeládou, poté nutelovým krémem a poklademe ovocem (nejoblíbenější jsou banány či broskve). Dort potřeme dokola i navrchu zbytkem krému, kterým zarovnáme nerovnosti a dáme do druhého dne do lednice vychladit a proležet.

  3. Druhý den potáhneme základním potahem a zdobíme. Flétnu je vhodné si připravit den dopředu, aby trochu vytvrdla a neohýbala se (pokud přesahuje přes podklad)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!