Donuty z naběračky

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
250 ml vody
50 g rozpuštěného vlažného másla
vanilka
35 moučkového cukru
špetka soli
2 lžíce rumu
kůra z 1/2 citronu
1 vejce
20 g droždí
Dále:
tuk na smažení
cukr na posyp nebo různé polevy a sypání na dokončení

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny ušleháme na řidší těsto (asi jako lívancové) a necháme chvíli vykynout.

  2. V užším vysokém hrnku rozpálíme dostatečně vysokou vrstvu tuku, naběračku (viz obrázek) v něm namočíme, nabereme těsto, setřeme na okrajích a ponoříme do vroucího tuku. Až se těsto začne odlupovat, vyklopíme (popř. si pomůžeme špičkou nože) a osmažíme z obou stran. Koblihy musí při smažení plavat. Naběračku v tuku namočíme před každým nabráním těsta, aby správně fungovala.

  3. Necháme odsát přebytečný tuk a po zchladnutí koblihy cukrujeme nebo zdobíme polevami a sypáním.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!