Domácí slanina
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- několik pásů hřbetního sádla s kůží (v mém případě jich bylo tucet)
- na jeden kilogram sádla 10 dkg hrubozrnné soli bez jódu
- sušená paprika sladká
- sušená paprika pálivá
- převařená a vychlazená voda
Postup Domácí slanina
Postup přípravy receptu
-
Upravené pásy sádla obalíme v soli a naskládáme do vhodné nádoby a uložíme v chladu (po 8 °C). Maximálně po 3-4 dnech sádlo přerovnáme a zalijeme vychlazenou a osolenou vodou (na 1 l vody - 10 dkg soli) tak, aby vše bylo ponořené a zatížíme.
Co 3-4 dny se podíváme, jestli se nedějí nebývalé reakce (plíseň na hladině, divný zápach...), ale se sádlem už nic neděláme.
Po cca 20 - ti dnech pásy sádla vytáhneme, opláchneme studenou vodou, v kůži si naděláme dírky na háčky nebo provázky a necháme okapat.
Potom se rozhodnete, kolik pruhů necháte jen tak na přírodno a kolik kusů obalíte v paprice.
Dříve, než vše dáte do udírny, musíte ji pořádně nechat vyhřát a potom snížit na teplotu maximálně 30 - 35 °C! OPRAVA: Podle dalších zkušeností a rad jiných, udit se může do 70 °C, ale s paprikou jen do 60 °C.
Udíte dřevem, které si zvolíte. Já použil olši. Doba uzení závisí na tloušťce sádla a u mne to trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.
UPOZORNĚNÍ! Při uzení by nemělo kapat sádlo, to už je na vyšší teplotě, než je nutná!