Domácí perník s meruňkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
180 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
3 vejce
75 g mletých ořechů
50 g másla
30 g čokolády na vaření
1 kypřící prášek
0,4 dl oleje
1 lžička koření do perníku
1 lžička kakaa
špetka soli
Náplň:
5 dl meruňkového kompotu
1,5 dl smetany (30%)
0,5 dl sladkého Salka
rum
Na zdobení:
100 g tmavé čokoládové polevy
50 g čokoládové zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. V míse smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva, kakao, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně, střídavě s moučnou směsí přidáváme k žloutkové hmotě až vznikne hladké těsto.

  2. Nalijeme ho na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme asi 35 minut.

  3. Upečený plát necháme zchladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a jeden díl rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství. Po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku, zakapeme rumem a přilijeme šťávu z kompotu, tak abychom umíchali pastovitou hmotu.

  4. Oba díly korpusu lehce pokapeme šťávou z kompotu. Na spodní díl natřeme tenkou vrstvu náplně, na ni poklademe okapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi 2 hodiny ztuhnout.

  5. Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme čokoládovým sypáním.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!