Domácí perník s meruňkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 75 g mletých ořechů
- 50 g másla
- 30 g čokolády na vaření
- 1 kypřící prášek
- 0,4 dl oleje
- 1 lžička koření do perníku
- 1 lžička kakaa
- špetka soli
- Náplň:
- 5 dl meruňkového kompotu
- 1,5 dl smetany (30%)
- 0,5 dl sladkého Salka
- rum
- Na zdobení:
- 100 g tmavé čokoládové polevy
- 50 g čokoládové zdobení
Postup Domácí perník s meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. V míse smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva, kakao, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně, střídavě s moučnou směsí přidáváme k žloutkové hmotě až vznikne hladké těsto.
Nalijeme ho na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme asi 35 minut.
Upečený plát necháme zchladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a jeden díl rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství. Po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku, zakapeme rumem a přilijeme šťávu z kompotu, tak abychom umíchali pastovitou hmotu.
Oba díly korpusu lehce pokapeme šťávou z kompotu. Na spodní díl natřeme tenkou vrstvu náplně, na ni poklademe okapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi 2 hodiny ztuhnout.
Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme čokoládovým sypáním.