Dobré chlebové večky II.

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

250 ml kefíru
2 PL sádla
1 cibule
1,5 nožky trampského cigára (50 cm)
1 PL nasekaného libečku (měla jsem mražený)
1 KL krupičkového cukru
2 KL soli
1 PL octa
200 g žitné tmavé chlebové mouky
1 PL slunečnicových semínek
1 KL celého kmínu
300 g hladké mouky
40 g čerstvých kvasnic
celý kmín
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na 2 polévkových lžících sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené cigáro, přidáme nasekaný libeček a směs dáme vychladit.

  2. Do pekárny naložíme kefír, žloutek, sůl, cukr, ocet, osmaženou cibulku s uzeninou a libečkem, žitnou mouku, semínka, kmín, hladkou mouku, kvasnice a zapneme program Těsto.

  3. Po vykynutí těsto přendáme na pracovní podložku, kde ještě trochu propracujeme, vyválíme 2 večky, přendáme na pečící podložku na plech a necháme 15 minut přikryté utěrkou kynout. Pak potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem, hrubozrnnou solí a dáme do předehřáté trouby na 3/4 stupeň - mám plyn tak asi 175 stupňů na 15 mnut péct. Pak zkusíme špejlí, je-li hotovo, těsto se na špejli nelepí, vytáhneme z trouby a přendáme na roštovou podložku vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!