Dobré chlebové večky II.
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 250 ml kefíru
- 2 PL sádla
- 1 cibule
- 1,5 nožky trampského cigára (50 cm)
- 1 PL nasekaného libečku (měla jsem mražený)
- 1 KL krupičkového cukru
- 2 KL soli
- 1 PL octa
- 200 g žitné tmavé chlebové mouky
- 1 PL slunečnicových semínek
- 1 KL celého kmínu
- 300 g hladké mouky
- 40 g čerstvých kvasnic
- celý kmín
- hrubozrnná sůl
Postup Dobré chlebové večky II.
Postup přípravy receptu
-
Na 2 polévkových lžících sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené cigáro, přidáme nasekaný libeček a směs dáme vychladit.
Do pekárny naložíme kefír, žloutek, sůl, cukr, ocet, osmaženou cibulku s uzeninou a libečkem, žitnou mouku, semínka, kmín, hladkou mouku, kvasnice a zapneme program Těsto.
Po vykynutí těsto přendáme na pracovní podložku, kde ještě trochu propracujeme, vyválíme 2 večky, přendáme na pečící podložku na plech a necháme 15 minut přikryté utěrkou kynout. Pak potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem, hrubozrnnou solí a dáme do předehřáté trouby na 3/4 stupeň - mám plyn tak asi 175 stupňů na 15 mnut péct. Pak zkusíme špejlí, je-li hotovo, těsto se na špejli nelepí, vytáhneme z trouby a přendáme na roštovou podložku vychladit.