Datlový koláč s vůní perníku
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g vypeckovaných datlí
- 125 ml vařící vody
- 50 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce rumu
- 80 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 lžička perníkového koření
- Smetanový karamel:
- 40 g másla
- 40 g hnědého cukru
- 50 ml smetany
- vlašské ořechy na ozdobu
Postup Datlový koláč s vůní perníku
Postup přípravy receptu
-
Datle dáme do misky a zalijeme vařící vodou. Necháme je asi 20 minut v klidu. Pak je i se zbylou tekutinou přemístíme do mixéru, přidáme máslo a cukr a rozmixujeme.
Po chvíli vyklepneme vejce a ještě krátce projedeme mixérem. Do vzniklé hmoty přimícháme rum a mouku smíchanou se solí, kořením a kypřícím práškem.
Těsto nalijeme do tukem vymazané formy (měla jsem formu o průměru 20 cm) a dáme péci do trouby rozehřáté na 180°C asi 20-25 minut.
Máslo, cukr a smetanu dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut vaříme, až se vše spojí a začne houstnout a lehce zlátnout.
Upečený vychladlý koláč zdobíme připraveným smetanovým karamelem a dozdobíme ořechy.