Datlový koláč s vůní perníku

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g vypeckovaných datlí
125 ml vařící vody
50 g másla
60 g hnědého cukru
1 vejce
3 lžíce rumu
80 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
1 lžička perníkového koření
Smetanový karamel:
40 g másla
40 g hnědého cukru
50 ml smetany
vlašské ořechy na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Datle dáme do misky a zalijeme vařící vodou. Necháme je asi 20 minut v klidu. Pak je i se zbylou tekutinou přemístíme do mixéru, přidáme máslo a cukr a rozmixujeme.

  2. Po chvíli vyklepneme vejce a ještě krátce projedeme mixérem. Do vzniklé hmoty přimícháme rum a mouku smíchanou se solí, kořením a kypřícím práškem.

  3. Těsto nalijeme do tukem vymazané formy (měla jsem formu o průměru 20 cm) a dáme péci do trouby rozehřáté na 180°C asi 20-25 minut.

  4. Máslo, cukr a smetanu dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut vaříme, až se vše spojí a začne houstnout a lehce zlátnout.

  5. Upečený vychladlý koláč zdobíme připraveným smetanovým karamelem a dozdobíme ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!