Cupcaky s vanilkovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 100 g cukru krupice
- 0,5 ks vanilkového cukru
- 2 ks vejce
- 50 ml mléka
- 50 g oleje
- pár kapek citronového aroma Dr. Oetker nebo trochu kůry z bio citronu
- 150 g polohrubé mouky
- 1/3 balíčku prášku do pečiva
- Krém:
- 170 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 0,5 ks vanilkového cukru
- 3/4 balíčku vanilkového pudinku
- 120 g másla nebo jiného tuku např. Zlatá Haná
- Dále:
- 120 - 130 g marmelády nebo džemu dle vlastního výběru
- Na dozdobení povrchu dle vlastního výběru:
- marcipánové ozdůbky
- bonbony Jahůdka
- čerstvé ovoce
- kandované třešně
- višně v rumu
- cukrářské posypy
- čokoozdoby
- lístky meduňky nebo máty
- atd.
Postup Cupcaky s vanilkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
V míse vyšleháme do husté bělavé pěny cukr, vanilkový cukr a celá vejce, nakonec dáme pár kapek citronového aroma nebo kůru. Pak už opatrně a pomalu při nejnižších otáčkách, střídavě a po částech přidáváme olej, mléko a prosátou polohrubou mouku. Do zbytku mouky vmícháme prášek do pečiva a přidáme až nakonec. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky vhodné na pečení, rozdělíme do nich těsto, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení vyjmeme a odložíme na mřížku.
Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře prošleháme a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Kastrůlek ihned přikryjeme přilnavou fólií a necháme vychladit. Můžeme to urychlit vložením do studené vodní lázně.
Vychlazený pudink přendáme do mísy, nejraději ručním šlehačem trochu prošleháme a v průběhu dalšího šlehání přidaváme po menších kouscích máslo o přibližně stejné teplotě, jako je pudink. Máslo vyndáme z lednice v předstihu. Vyšleháme lehký a hladký krém, kterým naplníme zdobící sáček s kovovou vroubkovanou špičkou.
Vykrajovačem středů uděláme doprostřed dortíků prohlubně, které naplníme marmeládou nebo džemem. Povrch dozdobíme krémem a ozdůbkami, dle vlastního výběru.